Kanada ile Ukrayna ticaret anlaşması imzaladı

Kanada-Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kanada-Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. Anlaşmaya iki ülkenin başbakanları imza attı.

İki başbakan, Quebec'in mesire bölgesi Chelsea'deki Harper'ın yazlık çalışma ofisinde bir araya geldi. İmzalanan anlaşma ile Kanada, Ukrayna'dan alacağı tüm mallar üzerindeki vergileri yüzde 99.9 oranında kaldırdı. Ukrayna da Kanada'dan alacağı mallardaki vergiyi yüzde 86 oranında indirdi. Anlaşma ile Kanada sanayi ürünleri, ormancılık ve ağaç ürünleri, balık ve su ürünlerinin yanı sıra tarımsal ürünlerdeki vergileri sıfırlamış oldu. Böylece Kanadalı tarım ihracatçıları sığır, bakliyat, tahıl, kanola yağı, işlenmiş gıdalar ve hayvan yemi için gümrüksüz satış yapabilecek. Kanada'nın son dönemde Rusya yaptırımları nedeniyle azalan domuz ihracaatının da anlaşma ile yeniden canlanması bekleniyor. 

İki ülke arasında 2013 yılında 322 milyon dolar olan ticaret hacmi, geçen yıl yaşanan kriz nedeniyle 244 milyon dolara gerilemişti. Kanada'da yaşayan 1 milyon 200 binin üzerindeki Ukrayna kökenli Kanada vatandaşı, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerde önemli rol oynuyor. 

İmza sonrası kısa bir açıklama yapan Yatsenyuk, ''Kanada, politik ekonomik ve tüm alanlarda Ukrayna'nın zor zamanlarını paylaşıyor. Bugün de serbest ticaret anlaşması ile desteğini yineledi'' dedi. 

Bağımsızlık mücadelesine destek

Harper da ülkesinin Ukrayna halkının bağımsızlık mücadelesine destek vermeye devam edeceğini söyledi. Harper, "Hükumetimiz Ukrayna'nın istikrar ve güvenliğinin sağlanması için sarsılmaz bir bağlılık göstermiştir. Kanada-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması, iki ülke arasındaki ilişkinin bir başka dönüm noktasıdır'' diye konuştu.