Kanada Türkiye'den 7 bin Suriyeli alacak

Uluslararası Göç Örgütü Genel Müdürü Swing, "Kanada'nın kabul edeceği 25 bin sığınmacının yaklaşık 7 bini Türkiye'deki sığınmacılar arasından seçilecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Göç Örgütü Genel Müdürü William Lacy Swing, Kanada'nın, Türkiye'den 7 bin Suriyeli sığınmacı alacağını söyledi.  

Swing, Kanada'nın kadar kabul edeceği 25 bin sığınmacının bir kısmının Türkiye'den seçileceğini ifade etti. 

Kanada'ya gidecek sığınmacıların büyük çoğunluğunun Ürdün ve Lübnan'dan olacağını belirten Swing, "Türkiye'den de önemli sayıda Suriyeli sığınmacı Kanada'ya gönderilecek. Kanada'nın kabul edeceği 25 bin sığınmacının yaklaşık 7 bini Türkiye'deki sığınmacılar arasından seçilecek" dedi.  

Swing, Ürdün ve Lübnan'da sürecin başladığını, sığınmacıların tıbbi kontrollerinin yapıldığını söyleyen Swing, Türkiye'de hem IOM'in personel sayısının az olması hem de dil sorunu nedeniyle sürecin biraz yavaş ilerlediğini kaydetti.  

Kanada daha önce 25 bin olarak açıkladığı, kabul edeceği Suriyeli sığınmacı sayısını yükselteceğini, bu sayının 2016 sonuna kadar 50 bini bulacağını açıklamıştı. 

"Avrupa'daki sığınmacıların hepsine geçici koruma statüsü verilmeli" 

Swing, Avrupa'ya bu yıl ulaşan sığınmacı sayısının 1 milyonu geçmesiyle ilgili "Bir milyon baş edilemeyecek bir rakam değil. Avrupa'daki sığınmacıların hepsine geçici koruma statüsü verilmeli" diye konuştu. 

Avrupa'nın daha önce borç krizi ve Yunanistan'daki ekonomik kriz gibi sorunlarla başa çıktığına dikkati çeken Swing, AB'nin sığınmacı krizinin de üstesinden gelebileceğini söyledi.  

Swing, AB ülkelerinin sınırlarını kapatmasının ise mevcut sığınmacı krizini daha da karmaşık hala getirdiğini vurguladı.  

IOM'in verilerine göre, bu yıl Avrupa'ya ulaşan sığınmacı sayısı 1 milyonu aştı. 816 bin 752 sığınmacı Ege Denizi'ni geçerek Yunanistan'a ulaşırken, Akdeniz üzerinden İtalya'ya giden sığınmacıların sayısı ise 150 bini aştı.  

Kara sınırları üzerinden de Türkiye'den Yunanistan'a 4 bin 256, Bulgaristan'a ise 29 bin 956 mülteci geçti.  

Öte yandan, bu yıl 3 bin 600'den fazla kişi Avrupa'ya ulaşmak isterken Akdeniz'de hayatını kaybetti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir