Karadağ ile Bosna Hersek 'ilk sınır anlaşması'nı imzaladı
İki ülke arasında imzalanan anlaşma, eski Yugoslavya ülkeleri arasında imzalanan 'ilk sınır anlaşması' oldu
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Tsrnadak ile Karadağ İçişleri Bakanı Raşko Konyeviç, iki ülke arasındaki sınır anlaşmasını imzaladı.
Avusturya'nın başkenti Viyana'daki cumhurbaşkanlığı binasında düzenlenen törene Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Dragan Çoviç, Karadağ Dışişleri Bakanı İgor Lukşiç ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da katıldı.
İmza töreninin ardından konuşan Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, imzalanan sınır anlaşmasının iki ülke için önemli bir adım olduğunu belirterek, anlaşmanın en kısa sürede onaylanarak sorunların barış içerisinde de çözülebildiğini diğer Balkan ülkelerine göstermesi temennisinde bulundu.
Karadağ Cumhurbaşkanı Vuyanoviç de söz konusu anlaşmanın eski Yugoslavya ülkeleri arasında imzalanan "ilk sınır anlaşması" olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yugoslavya'nın dağılma sürecinde, sınırlar başta olmak üzere her ülke maddi ve manevi kayıplar yaşadı. Bizler ülke olarak, sorunların çözümü ve işbirliği yolunda iyi niyet ve dostluk kavramlarını ön plana çıkarmak istedik. Anlaşmanın Viyana'da imzalanmış olması da Batı Balkan ülkelerinin gelecekte altyapı ve enerji alanlarında AB ile ortak projeler yürütmesi için önemlidir."
'Örnek olmalı'
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Çoviç ise anlaşmanın imzalanmasıyla mevcut sorunların barışçıl çözümü noktasında Bosna Hersek'in komşularına önemli bir mesaj verdiğini belirterek, dostluk ortamında imzalanan bu sınır anlaşmasının Sırbistan ve Hırvatistan ile olan sorunların çözümünde de örnek olması gerektiğini söyledi.
268 kilometre uzunluğunda ortak sınıra sahip olan iki ülke, Karadağ sınırları içinde yer alan Sutorina kasabası nedeniyle anlaşmazlık içindeydi. Bosna Hersekli çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Herceg Novi sınırlarında kalan kasabanın Bosna Hersek'e ait olduğunu savunup çeşitli kampanyalar başlatmış, sorun devlet liderlerinin toplantılarında da ele alınmıştı.
İmzalanan sınır anlaşmasıyla Sutorina'nın Karadağ sınırları içinde kalması Bosna Hersekli makamlarca da kabul edilmiş oldu.
Bosna Hersek'in, komşuları Sırbistan ve Hırvatistan ile de sınır anlaşmazlıkları bulunuyor.