Kart ödemeleri Avrupa'da en hızlı büyüyen ödeme aracı

ECB, kart ödemelerinin Avrupa'da en sık kullanılan ve en hızlı büyüyen perakende ödeme aracı olduğunu duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT- Avrupa Merkez Bankası (ECB), kart ödemelerinin Avrupa'da en sık kullanılan ve en hızlı büyüyen perakende ödeme aracı olduğunu açıkladı. 

ECB'den yapılan açıklamaya göre banka, "Avrupa'da kart ödemeleri - Kartlar için SEPA Yenilenmiş Odaklanma" başlıklı yeni bir rapor yayımladı.  

Rapora göre,  Eurosistem, kredi transferi (CTs) ve doğrudan borçlandırmanın (DDs) Avrupa Tek Ödeme Alanı'na (SEPA) taşınmasının ardından, şimdi de dikkatini en geniş perakende ödeneme aracı olan kart ödemeleri uyumuna çeviriyor. 

Kart ödemeleri ve SEPA'ya ilişkin temel kavramları açıklayan rapor, AB düzeyinde toplam istatistikleri sağlıyor ve Eurosistem'in kartlar için SEPA'ya yönelik görüşlerini ve politikalarını açıklıyor.  

Kartlar için SEPA programının uyumlu, rekabetçi ve yenilikçi bir Avrupa kart ödemeleri alanı oluşturmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, "Kart ödemeleri Avrupa'da en sık kullanılan ve en hızlı büyüyen perakende ödeme aracıdır. Avrupa'da 2000 yılında 3 araç (kartlar, CTs ve DDs) yılda yaklaşık 13 milyar işlemle kullanım hacmi olarak hemen hemen eşitken, 2012 yılında 40 milyar kart ödeme işlemi, yaklaşık 26 milyar kredi transferi ve 23 milyar doğrudan borçlandırma işlemi gerçekleştirildi" ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca, kişi başına düşen kart ödemeleri sayısının her bir AB ülkesinde artmaya devam ettiği ifade edildi. 

Rapor, AB'de kart kullanımının verimli ve güvenli olmasına rağmen hala potansiyelinin altında olduğunu ve bazı faktörlerin büyümeye işaret ettiğini gösteriyor. 

Açıklamada, genel olarak kart ödemeleri kullanımının bir çok Orta ve Güney Doğu Avrupa ülkesinde oldukça düşük olduğu ancak önemli ölçüde büyüme potansiyeli gösterdiği vurgulanırken, "Fransa gibi kart fikirli bir ülke bile üç öncü ülkeyi yakalayabilmesi için kart ödemeleri sayısını yüzde 72 oranında artırması gerekiyor" denildi. 

'Kartlar için SEPA, Avrupa perakende ödemelerinin entegrasyonunda bir sonraki mantıklı adım' 

  Açıklamada görüşlerine yer verilen ECB Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch, kartlar için SEPA'nın Avrupa perakende ödemelerinin entegrasyonunda bir sonraki mantıklı adım olduğunu aktardı. 

Bölgede artık daha uyumlu ve entegre kart ödemelerine geçme zamanı geldiğine işaret eden Mersch, "Euro Bölgesinde herkesin cüzdanlarındaki avro banknot ve madeni paralar aynı. Çok yakında, euro kredi transferleri ve doğrudan borçlandırmalar da aynı programı izleyecek" ifadelerini kullandı. 

Kart ödemelerine ilişkin yaşanan sıkıntılar konusunda da açıklamada bulunan Mersch, "inanması zor ancak bugüne kadar tüketiciler, tüccarlar ve aynı zamanda bankalar ve diğer ödeme hizmeti sağlayıcıları hala avronun girişinden önceki kart ödemeleri ve ya kabulünden kaynaklanan engellerle karşılaşıyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir