Katalan lidere 'bağımsızlık' davası

Katalonya lider Artur Mas hakkında bağımsızlık referandumundan dolayı dava açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Katalonya üst mahkemesi bölge hükümetinin geçici lideri hakkında mahkemeler tarafından yasadışı olduğuna karar verilmesine rağmen geçtiğimiz yıl İspanya'dan ayrılmak için bir referandum gerçekleştirmesinden dolayı dava açtı.Katalonya bağımsızlık mücadelesinin en çok tanınan yüzü Artur Mas hakkında görevi kötüye kullanmak, itaatsizlik ve zor kullanmak gibi suçlamalarla dava açıldı.

Ayrılıkçı partiler Katalonya'da Pazar günü gerçekleşen seçimlerde yüzde 48 ile parlamento çoğunluğu kazanmışlardı.Mas, geçtiğimiz Kasım ayında Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmasına rağmen Ekim'de mahkeme önünde ifade verecek. Başbakan Mariano Rajoy'un geçtiğimiz yıllarda gittikçe büyüyen Katalan bağımsızlığı desteğine yönelik tavrı ısrarlı bir şekilde yasalardaki metinleri göstermek oldu.

Katalanların referanduma gitme seçeneklerinin olmasını istediğini gösteren anketlere rağmen Başbakan Mariano Rajoy bu konuda herhangi bir referandum olmayacağını söylerken, Aralık ayında İspanya'da genel seçimler yaklaşıyor.

Rajoy'un konu hakkındaki görüşü, ve İspanya'nın çoğunluğu tarafından desteklenen görüş, ülkenin bir kısmının ülkenin tamamına ne olacağına dair karar veremeyeceği.Mas ise 9 Kasım 2014'te gerçekleşen referandum öncesi ve sonrasında Madrid'in yasal taktiklerinin kendisini yıldıramayacağını söylemişti. Mas aynı zamanda yasal herhangi bir adımın atılmayacağını umduğunu da sözlerine eklemişti.