Katalanların bağımsızlık sesleri daha yüksek çıkıyor

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde 9 Kasım'da yapılmak istenen ancak İspanyol hükümetinin kesinlikle karşı çıktığı referandum ile ilgili tartışmalar devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Kırım'ın bağımsızlığını ilan etmesinden ardından Avrupa'daki bir çok özerk bölgeden bağımsızlık sesleri çıkmaya başladı uzun süredir gündemde olan Katalanların da yüzde 60'ı bağımsızlıktan yana olduğu belirtildi.

9 Kasım'da yapılacak Katalonya'nın bağımsızlık referandumu öncesinde, Katalonya'daki "Görüş Araştırma Merkezi" adlı kurum olası bir referandumda Katalanların yüzde 60'ının bağımsızlıktan yana oy kullanacaklarını belirtti.

Referandumda "hayır" oyu kullanacakların oranı yüzde 22,1, çekimser olacakların oranı ise yüzde 15,7 olarak verildi. Katalanların yüzde 87'sinin ise referandumdan çıkacak sonucu saygıyla karşılayacakları bildirildi.

Katalonya'da son olarak 2013 Kasım ayında yapılan benzer bir ankette, bağımsızlıktan yana olanların oranı yüzde 54,7 çıkmıştı.

Bu arada İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Kırım'daki referandumun ile Katalonya'da yapılmak istenen referandum arasında "paralellik" olduğunu söyledi.

Margallo, "Tek bir konuda paralellik var. O da anayasaya aykırı olması. Kırım'daki referandum Ukrayna anayasasını, uluslararası hukuku ihlal ediyor, yasal hiçbir etkisi olamaz ve uluslararası alanda tanınamaz" dedi. Margallo, "Tehdit etmek için değil uyarmak için söylüyorum. Seyir defteri ve meteorolojik durum bilinmeden denize açınılmaz" şeklinde konuştu.