'Katalonya'da referanduma izin veremeyiz'

İspanya hükümeti, Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunun almayı planladığı 1 Ekim'de bağımsızlık referandumuna gidilmesi kararını engellemek için hazırlıklarını yaptığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu, İspanya hükümeti ve Anayasa Mahkemesi kararlarıyla iptal edilerek yasa dışı olacağı çok önceden açıklanmasına rağmen 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmek iddiasıyla 6-7 Eylül tarihlerinde toplanma kararı aldı.

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti kaynakları, oturumlarda "İspanya'dan kopma yasası" olarak adlandırılan "Cumhuriyetin Kuruluşu ve Hukuki Geçiş Yasası" ile 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu kararının resmi olarak alınmasını sağlayacak "Referandum Yasası'nın" kabul edileceğini duyurdu.

İspanya Hükümeti ve Anayasa Mahkemesi kanadından yapılan açıklamalarda ise referandum kararının Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont tarafından imzalanır imzalanmaz harekete geçileceği bildirildi.

6-7 Eylül tarihlerinde acil toplanma kararı alan merkezi hükümetin Bakanlar Kurulunun ve Anayasa Mahkemesinin geçmişte olduğu gibi ayrılıkçı bu girişimi de engelleyecek yasal mekanizmaları devreye sokacağı açıklandı.

Rajoy: Demokrasiye yapılmış bir sahtekarlık

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, genel başkanı olduğu Halk Partisi'nin (PP) Merkez Yürütme Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, "Referanduma izin veremeyiz, çünkü bu demokrasiye yapılmış bir sahtekarlık. Demokratik bir hükümetten, demokrasinin temel yasalarına ve anayasaya karşı olması istenemez." dedi.

Bağımsızlık referandumunu teşvik edenlerin "ulusal egemenliğin müzakere edilemez olduğunu" bilmelerine rağmen ısrarcı olduklarını ve "diyalog istemediklerini" savunan Rajoy, konuşmasında şunları kaydetti:

"Referanduma onay vermeyeceğimi biliyorlardı. Çünkü bunu yapamazdım ve yapmak da istemiyordum. Yasaya karşı oldukları için hiçbir ülkenin kendilerine destek vermeyeceğini de biliyorlardı. Avrupa'ya gittiklerinde bu projenin hayatta kalamayacağını da biliyorlardı ama tüm bunlara rağmen kendilerini hiçbir yere götürmeyecek bu yola girdiler. Burada ulusal egemenlikten bahsediyoruz. Buna ne parlamentolar ne hükümet ne de Başbakan karar verebilir. Bunun kararını ancak İspanyolların tamamı verir."

Rajoy, Katalonya yerel parlamentosunun alacağı yeni kararlara karşı "kararlı, akıllı, ölçülü ve rahat bir şekilde hareket edeceklerini" vurgulayarak, "İspanya'nın birliğini koruyacağız ve yasaları yerine getireceğiz." ifadesini kullandı.

Oy kullanılacak yerler belirlenmedi

Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria da 1 Ekim'de Katalonya'da oy sandıklarının konulması halinde hemen toplatılması için gerekeni yapacaklarını söyledi.

Bu arada, 1 Ekim'e çok az süre kalmasına rağmen oy kullanılacak yerleri belirlemeyen, oy sandıklarını ve referandum kağıtlarını satın almayan Katalonya özerk yönetimi de "ne olursa olsun referandumun gerçekleşeceğini" savunmaya devam ediyor.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras düzenledikleri basın toplantısında, 1 Ekim'de referandum olacağını ve hemen sonrasında Katalonya Maliyesi'ni aktif duruma geçirecek adımların atılacağını ileri sürdü.

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, geçmiş yıllarda olduğu gibi her 11 Eylül'de kutlanan "Diada" adlı Katalonya Ulusal Günü'nde halka sokaklara çıkıp, bağımsızlık gösterisi yapma çağrısında bulundu.