Katar, Putin’in Judo arkadaşına ortak oldu

Katar Havayolları, Rusya’nın üçüncü büyük havalimanı Vnukova’nın yüzde 25’ini satın aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara, Rusya Devlet Başkanı Putin’i ağırlarken, Katar’ın Başkenti Doha ise önemli bir anlaşmaya sahne oldu. Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden Katar Havayolları (Qatar Airways) Rusya’nın üçüncü büyük havalimanı Vnukova’nın yüzde 25’ini satın aldı.

Anlaşmayı Katar Havayolları CEO’su Akbar Al Baker, Vnukovo Uluslararası Havaalanı JSC Yönetim Kurulu Başkanı Vitaly Vantsev ile birlikte imzaladı. Al baker, “Bu yatırım Rusya-Katar arasında kurulan güçlü bağların bir işareti. İki ülke arasında uçuşların da sayısını artıracak bir anlaşmayı imzalıyoruz” derken, Vitaly Vantsev ise “Günümüzde Vnukovo, Rusya'nın erişilebilirliği ve gelişmişliği ile ülkenin en iyi altyapısına sahip havalimanı” diye konuştu.

Yüzde 75’i Rus oligarkın

Satış işlemi ilk kez Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad al Thani’nin geçtiğimiz aylarda Rusya’ya düzenlediği resmi ziyarette gündeme gelmişti. Vnukovo Havalimanı’nın yüzde 75 oranındaki bölümü iş adamı Rus oligark Vitaly Vantsev’e, geri kalan yüzde 25’lik bölümü ise devlete ait. Rus oligark Vitaly Vantsev, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Judo arkadaşı olarak biliniyor.

Katar'ın Rusya'daki ikinci havalimanı

İkinci Dünya Savaşı sırasında, 1 Temmuz 1941 tarihinde askeri kullanım amacıyla hizmete giren Vnukovo Havalimanı, yılda yaklaşık 18 milyon yolcuya hizmet veriyor.

Katar Hükümeti, bilindiği üzere Londra Heathrow Havalimanı İşletmesi’nin yüzde 20 oranında hissesine sahip. Katar, 2016 yılında da Rusya’nın St. Petersburg Havalimanı’nın yüzde 25 oranındaki payını 238 milyon euroya karşılığında satın almıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir