Kauçuk arzında daralma, lastik fiyatlarını artırıyor

Analistler, kauçuk fiyatlarındaki artışın lastik üreticilerinin maliyetlerini yüzde 20 artırabileceğini söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kauçuk fiyatları, olumsuz hava koşullarının arzı azaltmasını karşın talebin hızla devam etmesinin yarattığı son yılların en büyük kıtlığı nedeniyle beş ayın en yüksek değerine çıktı.

Tokyo vadeli işlemlerinde şubat teslimi kauçuğun fiyatı dün yüzde 3.2 artarak 305.9 yen/kg (3.574 dolar/ton) ile 30 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Analistler, kauçuk fiyatlarındaki artışın lastik üreticilerinin maliyetlerini yüzde 20 artırabileceğini söylüyor.

2007 yılından bu yana görülen en büyük kıtlığın yaşadığı ortamda yılbaşından bu yana kauçuk fiyatlarında meydana gelen yüzde 10'luk artış, dünyanın en büyük lastik üreticilerinin fiyat artırmaya zorluyor. Bridgestone, Avrupa için fiyatlarını bu yıl ikinci kez artırırken, Goodyear Tire & Rubber da kauçuk fiyatlarını tüketicilere yansıtmaya başladı. Dünyanın en büyük doğal kauçuk üreticisi ve ihracatçısı olan Tayland merkezli Von Bundit Co'ın müdürü Pongsak Kerdvongbundit, “Bu yılın başında görülen kuraklık ve bunu takip eden aşırı yağışlar Asya'da ekim alanları genelinde ağaçlardan kauçuk akıtmaya zarar verdi. Global doğal kauçuk üretimi, en azından iki yıl için artan talebin gerisinde kalacak” değerlendirmesinde bulundu.

Goldman Sachs'a göre eldiven ve prezervatif üretiminde de kullanılan kauçuk stokları, gelecek yıl yüzde 12 gerileyerek 67 günlük talep seviyesine inecek. Bu son 10 yıldır görülen en düşük stok seviyesi olacak. Gelecek yıl talebin, üretimi 127 bin ton aşacağı da tahmin ediliyor.

Singapur merkezli Uluslararası Kauçuk Çalışma Grubu'na göre, bu yıl global tüketim yüzde 9.4 artarak 10.31 milyon tonla 2004'ten bu yana en hızla artışını yaşayacak. Talep ise üretimi 60 bin ton geçecek.

Newedge Japan Inc'nin müdürü Makoto Sugitani, mart ayına kadar Singapur'da vadeli kauçuk fiyatının yüzde 20 artabileceğini söyledi. Bu, doğal kauçuk fiyatının 4.20 dolar/kilograma çıkarak rekor kırması anlamına geliyor. Bridgestone, Avrupa'da lastik fiyatlarını 30 Ağustos'ta yükseltti. Goodyear ise, 17 Eylül'de yaptığı açıklamada ABD'de fiyatları gelecek ay artıracağını bildirdi. Her iki şirket de fiyatları haziran ayında artırmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir