Kazakistan, Çin'e daha fazla petrol ihraç edecek

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Çin'den daha fazla petrol ihraç edeçeklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA  - Kazakistan, dünyanın ikinci büyük petrol ithal eden ülkesi Çin'e daha fazla petrol ihraç edecek. 

Çin'e 2 günlük resmi ziyarette bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA/AİGK) dördüncü liderler zirvesine katılmak üzere geldiği Şanghay'da, Çin temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Hazar Denizi açıklarındaki Kashagan sahasında uzun vadede yıllık petrol üretiminin 40 milyon tona çıkacağını öngördüklerini belirten Nazarbayev, Kazakistan-Çin Petrol Boru Hattı'ndan Çin'e geçen yıl 13 milyon ton petrol sevkiyatı yapıldığını bildirdi. 

Çin'in artan petrol ihtiyacına bağlı olarak yıllık petrol sevkiyatının gelecekte 20 milyon tona çıkabileceğini ifade eden Nazarbayev, hedeflerinin 29 milyar dolara ulaşan Kazakistan ile Çin ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmak olduğunu açıkladı. 

Geçen son 15 yılda ekonomik büyümesi ile Amerika'dan sonra dünyanın en fazla petrol ithal eden ülkesi haline gelen ve ithal ettiği enerjinin yüzde 80'ini güney ve doğu denizleri üzerinden elde eden Çin'in enerji ihtiyacı karşılamada daha güvenli ve makul güzergahlar aradığı biliniyor. 

2013 Eylül ayında Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gelen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ziyaretinde Kashagan'da bulunan açık deniz petrol sahalarının geliştirilmesiyle ilgili olarak yatırım yapması ve bir pay kazanması konusunda anlaşmaya varılmıştı.  

Kazakistan'ın ulusal doğalgaz ve petrol şirketi Kazmunay Gaz, Kashagan projesinden ayrılan Amerikan petrol şirketi Conoco Phillips'ten satın aldığı yüzde 8, 33 hisseyi 5 milyar dolar karşılığında Çin Ulusal Petrol Şirketi'ne (CNPC)  satmayı kabul etmişti. 

Hazar kıyısındaki Atirau limanından Çin'in kuzeybatı Sincar Uygur Özerk Bölgesi'ne uzanan 1384 kilometrelik Kazakistan-Çin Petrol Boru Hattı'ndan günde 240 bin varil petrol taşınıyor. 

Günlük kapasiteyi 400 bin varile çıkaracak yeni fazınsa bu yıl bitirilmesi planlanıyor. 

İnşa edilecek yeni fazla Çin'in Kashagan'dan aldığı petrolün yakın gelecekte günde 1,5 milyon varile çıkması bekleniyor. Yapımına 2004 yılında başlanan Kazak-Çin boru hattı 2009'da petrol pompalanmaya başlanmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir