Kazakistan'a 3 yılda 100 milyar dolar yatırım

Kazakistan Senatörü Vladimir Bobrov, Kazakistan'ın bağımsızlığının ardından ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımın 193 milyar dolar olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA - Kazakistan'a son 3 yılda 100 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiği bildirildi.

Kazakistan Senatörü Vladimir Bobrov, Kazakistan'ın bağımsızlığının ardından ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımın 193 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bobrov, Kazakistan'ın 2010 yılında Rusya ve Belarus'la gümrük birliğine girmesi ardından geçen 3 yılda ülkeye giren doğrudan yatırım miktarının ise 100 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Geçen yıl 9 aylık dönemde ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımın da 20 milyara ulaştığını kaydeden Bobrov, petrol dışı üretimi teşvik etmeye çalışan Kazakistan'a gelecek doğrudan yatırımların gıda işleme gibi sektörlere kanalize olmasının kalkınmaya katkıda bulunacağını anlattı.

Öte yandan Kazakistan Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanı Yerbolat Dosayev imzasıyla ülkedeki yatırım ortamını iyileştirecek yasa değişikliği teklifi Kazak parlamentosuna sunuldu.

Yatırımcılara daha uygun şartlar sunacağı ifade edilen yasa teklifinin, yatırımcılara vergi konusunda daha öngörülebilir bir ortam sağlayacağı belirtiliyor.

Kazakistan, Dünya Bankası'nın ''2014 İş Yapabilirlik Endeksi''nde 89 ülke arasında 50'inci sırada bulunuyor. Kazakistan'a bağımsızlık kazanmasında bugüne kadar en fazla doğrudan yabancı yatırımı 49 milyar dolar ile Hollanda yaptı. Bu ülkeyi 24,7 milyar dolar ile İngiltere izledi. Çin'in Kazakistan'a doğrudan yatırımı 18,2 milyar dolar,  ABD'nin 17,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kazakistan'a doğrudan yatırım yapan diğer ülkelerse Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve Kanada oldu.

Kazakistan'a gelen doğrudan yabancı yatırımların büyük çoğunluğu ülkedeki petrol ve gaz sektörüne yapılıyor.