Kazanırsa tarihe geçecek

Eski diktatörün kızı Park, seçimi kazanırsa tarihe geçecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SEUL - Güney Kore'de çarşamba günü yapılacak devlet başkanı seçiminin adaylarından Park Geun-hye, seçimi kazanması durumunda Kraliçe Jinseong'dan sonra ülkenin başına geçen ilk kadın olacak.
 
Güney Kore'nin yeni devlet başkanı, dış politika ve ülke ekonomisine ilişkin konuların yanı sıra erkek egemen toplumda kadının, özellikle iş hayatındaki rolü ve eğitimiyle ilgili sorunlarla da yüzleşecek ve Park'ın seçilmesi bu çerçevede de yeni gelişmeleri beraberinde getirecek.
 
Park Geun-hye'nin, 1979'da öldürülene dek 18 yıl boyunca iktidarda kalan eski diktatör Park Chung-hee'nin kızı olması, seçim kampanyasını etkileyen önemli bir faktör oldu.
Babasının kötü şöhretinden olumsuz etkilense de kimi destekçileri, "çetin bir siyasi hayatın" içinde büyüyen Park'ı güçlü ve kararlı bir aday olarak görüyor.
Destekçileri Park'ın seçilmesinin Güney Koreli kadınlar için önemini vurgularken, hiç evlenmemesi ve çocuk sahibi olmamasının, kadın seçmenlerin "feminen" olmayan bir adaya kendilerini yakın hissetmemesine neden olabileceği de düşünülüyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, Güney Kore'nin, gelişmiş ülkeler arasında kadın ve erkekler arasındaki gelir uçurumun en fazla görüldüğü ülke olduğunu bildirmişti.
 
Muhafazakar seçmenlerin desteklediği Park, parlamentoya 1998 yılında girmiş ve kadın haklarına ilişkin pek çok çalışmanın içinde yer almıştı.
Park, seçime Saenuri Partisi tarafından aday gösterilmişti.
Güney Kore'de 19 Aralık'ta yapılacak seçimde Park'ın, rakibi Demokratik Birlik Partisi'nin adayı Moon Jae-in ile sıkı bir yarışa gireceği sanılıyor.