Kemal Derviş'e Merkel engeli

The Wall Street Journal IMF Başkanlığı konusunda Kemal Derviş'in güçlü bir aday olmasına karşın, Merkel'in tavrına dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin saygın gazetelerinden The Wall Street Journal'da yayımlanan bir yazıda, "Kemal Derviş'in, istemesi halinde Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) başkanlığı için güçlü bir aday olabileceği, ancak Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Derviş'in adaylığına engel koyabileceği" belirtildi.

Gazetenin internet sitesindeki "Kemal Derviş, IMF Başkanı olmak için Almanya'nın 'Avrupalı olma' testinden geçecek mi?" başlıklı yazıda, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklanmasının ardından, Türk medyasının, Strauss-Kahn'ın yerine kimin geçeceği konusunda eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ismini gündeme getirdiğine işaret edildi.

Yazıda, "Derviş, öne atılması halinde güçlü bir aday olabilir, ama bu durum, Almanya Başbakanı Merkel açısından da, onun bir Türk'ü Avrupalı olarak sayıp saymadığına dair zorlu bir test olacak" ifadesi kullanıldı.

Merkel'in, Strauss-Kahn'ın yerine geçecek kişi konusunda, gelişmekte olan bir ülkeden aday yerine, "Euro bölgesi"ndeki devam eden sorunlar nedeniyle, Avrupalı bir adayı görmek istediğini net olarak açıkladığı kaydedilen yazıda, Merkel'in ayrıca Türkiye'nin AB üyeliğine de geçmişte karşı çıktığı hatırlatılarak, bunun Kemal Derviş'in IMF Başkanlığı için olası adaylığına büyük bir engel teşkil edebileceği yorumu yapıldı.

Yazıda, yine de Derviş'in görmezden gelinemeyecek kadar güçlü bir aday olduğu belirtilerek, onun Washington'da olduğu kadar Batı Avrupa başkentlerinde de güçlü bağlarının bulunduğu ve gelişmekte olan ülkelerin, Avrupa'nın IMF yönetimindeki tekelinin kırılması arzularını tatmin edebileceği kaydedildi.

Derviş'in özgeçmişiyle ilgili bilgilere yer verilen yazıda, 2001 yılında Türkiye'ye dönerek Devlet Bakanlığı görevine getirilen Derviş'in, ülkeyi finansal krizden çıkaran ekonomik programın yaratıcısı olduğu ve onun bu politikalarının AK Parti tarafından da genel anlamda benimsendiği belirtildi.

IMF başkanlığı için bu isimler konuşuluyor

Reuters'ın haberinde, Strauss-Kahn'ın başkanlığı bırakmak zorunda kalması ya da görevden alınması durumunda muhtemel adaylar sıralanırken, Kemal Derviş'in adı ilk sırada yer aldı.

Brookings Enstitüsü'nde Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı olan Kemal Derviş'in ardından Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın başkanlığı yüksek olasılıklı görülüyor. Lagarde Başkan olursa IMF'nin başına geçen ilk kadın olacak.

Lagarde, 2009 yılında Financial Times'ın yaptığı ankette, Avrupa'daki en iyi Maliye Bakanı seçilmişti.

Küresel mali çevrelerde saygın bir yeri olan Güney Afrikalı Trevor Manuel de muhtemel adaylar arasında gösteriliyor.

1996'dan 2009'a kadar ülkesinde Maliye Bakanı olarak görev yapan Manuel, uzun zamandır IMF ya da Dünya Bankası başkanlığı için muhtemel aday olarak anılıyor.

IMF'de 2003 ila 2006 yıllarında idari müdür yardımcısı olarak görev yapan Meksikalı ekonomist Agustin Carstens'in de bulunduğu Reuters'ın muhtemel adaylar listesinde, Cartens'in yanı sıra Hindistan Başbakanı Manmohan Sing'in ekonomi danışmanı Montek Singh Ahluvlia da yer alıyor.

IMF'de 1994'ten 2001'e kadar birinci idari müdür yardımcısı olarak görev yapan Zambiya doğumlu Stanley Fischer'ın da adı kurumu iyi bilen biri olarak muhtemel adaylar arasında geçiyor.

Dünyaca tanınan bir ekonomist olan, Amerikan ve İsrail pasaportları taşıyan Fischer, 2005'ten bu yana İsrail Merkez Bankasının başında bulunuyor.

Almanya'dan Peer Steinbrueck ve Axel Weber'in adının geçtiği muhtemel başkanlar arasında İngiltere'nin eski Başbakanı ve Maliye Bakanı Gordon Brown da yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir