Kendi tasarımını marka yaptı, New York’ta ünlüleri giydirdi

Yaklaşık 6 yıl önce kendi markasını yaratan Peyman Umay, kişiye özel tasarımlarıyla futbolculardan, televizyon spikerlerine, Hollywood yıldızlarından müzisyenlere kadar birçok ünlüyü giydirmeyi başardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek ESKİ BEZİRKAN

NEW YORK - Türkiye’de Damat- Tween, Beymen ve Limon Company gibi birçok firmada çalıştıktan sonra 2007 yılında iş teklifi üzerine Amerika’ye gelen Peyman Umay, kişiye özel yaptığı tasarımlarıyla kendi markasını yarattı.

6 yıl önce ilk markası Peyman Umay Bespoke ile iş hayatına başladığını kaydeden Umay, bugün futbolculardan, televizyon spikerlerine, Hollywood yıldızlarından müzisyenlere kadar birçok ünlünün kendi tasarladığı kıyafetleri giydiklerini söyledi. Çocukluğunda babasının pamuk ticaretiyle uğraşması nedeniyle çiftlikte büyüdüğünü ve o yıllarda modaya eğiliminin başladığını anlatan Umay, şunları söyledi:

“Babam takım elbiselerini ve gömleklerini terziye diktirirdi. Ben de terziyi pür dikkat izlerdim. Çocukluğumda da tüm kıyafetlerimi, aksesularıma kadar kendim seçerdim. Canım annem de kıyamadığındandır herhalde, kendi fikri nolursa olsun benim istediğimi alırdı sonunda. Renk, kıyafet seçimlerimde de küçüklükten gelen bir cesurlukta vardı bende. Yıldız Teknik Ünversitesi Harita Mühendisliği’nde okurken de foto- modellik yaptım. Modellik yaparken bir çok erkek giyim markasıyla fotoğraf çekimleri, defileler, prova mankenliği vs. yapıp bir çok tasarımcı ile çalışma fırsatım oldu. “

“Tasarım kariyeri Damat ile başladı”

Damat markasından gelen bir teklif ile tasrımcılıktaki kariyerinin başladığını kaydeden Umay, “Damat ailesi ile geçirdiğim yıllar çok özeldir çünkü benim için moda konusunda çok şey öğrendiğim bir okul niteliğindeydi” dedi. Daha sonra Boyner Grubu’ndan gelen teklifi değerlendirdiğini kaydeden Umay, “Grubun Beymen markasında çalıştım ve Limon Company’nin erkek koleksiyonlarını tasarladım. İstanbul’da 8 yıl yaşadıktan sonra Amerika’ya yerleştim” diye konuştu.

Amerika’dan gelen bir iş teklifi üzerine New York’a 2007 yılında taşındığını ve 3.5 yıl kadar Beau Brummel mağazalar zincirinde tasarım yaptığını kaydeden Umay, o yıllarda kıyafetlerinin çok ilgi gördüğünü ve hatta bir dergi tarafından “New York’un en iyi giyinen erkeği” seçtiğini anlattı. Bu süreçte Amerika’nın giyim kültürünün yeniliklere ihtiyacı olduğunu farkettini kaydeden Umay, şunları söyledi:

Peyman Umay, kişiye özel tasarımlarıyla futbolculardan, spikerlere, Hollywood yıldızlarından müzisyenlere kadar birçok ünlüyü giydirmeyi başardı.

“Sürekli kullandığım mendil aksesuvarından dolayı bana ‘Mr. Pocket-Square’ ismini takmışlardı. Bu tarz deneyimler, yukarıda bahsettiğim faktörler ve New York’un inanılmaz bir eşin kaynağı olan doğası, artık kendi markamı kurmanın zamanı geldiği mesajlarını veriyordu. Sektöre, kişiye özel tasarım yapan bir marka ile girmeye karar verdim. 2011 yılının başında Peyman Umay Bespoke (PUB) markası doğdu. Peyman Umay ailesinin ilk göz ağrısı olarak kurduğum bu markayla, sadece randevu ile kişiye özel kıyafet tasarlıyoruz.”

22 ayar altın ile müşteri adı yazılıyor

Kişiye özel tasarımlarında fiyatların kullanılan kumaşa ve talep edilen tasarım detaylarına göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Umay. Şu bilgileri verdi:
“Kişiye özel gömlek fiyatları 520 dolar civarında iken, pantolonlar 1100 dolar, takım elbise fiyatları ise 2 bin 700 dolardan başlayıp 30 bin dolara kadar çıkabiliyor. Bu markada talep edilen modellerde ve lüksluk detaylarında sınır tanımıyoruz. Örneğin müşterinin ismini kumaş üzerindeki çizgiler olarak 22 ayar altınla yazmaktan tutunda ipekten pelerine olan ceket üzerine pırlantalar koyabiliyoruz. Mağazamızda sattığımız hazır giyim markamın fiyatları ise doğal olarak daha uygun. Çok yakında insanların beğenisine sunacağımız internet mağazamızda fiyatları özellikle uygun tutma kararı aldım. 98 dolara kravat, 198 dolar gömlek, 398 dolara ceket alınbilecek.”

İnternetten satış yolda

Kişiye özel tasarımda bir anlamda imaj danışmanlığı yaptıklarını kaydeden Umay, “İyi giyinmenin bilimsel olarak ispatlanmış teknik ve görsel kurallarını anlatıyoruz müşterilerimize ve bu da ciddi bir değer katıyor markaya” dedi. Tasarımlarını “şıklık detaylarda gizlidir” ana temasıyla oluşturduğunu kaydeden Umay, şunları söyledi:

“Şu an şirketimin çatısı altında bulunan Peyman Umay Bespoke, Kişiye Özel Erkek- Kadın ve Aspen ve New York’da yer alan Peyman Umay Ready-To-Wear, Erkek Hazır Giyim markalarının yanı sıra ınternet üzerinden satışa başlıyoruz. Yaklaşık 5 aydır üzerinde çalıştığımız; ceket, gömlek, ayakkabı, kemer, cüzdan, kravat, papyon, mendil ve kol düğmesi ürünlerinin yer aldığı birbirinden güzel yüzlerce modelin yer alacağı ınternet magazimizi 1 ay kadar sonra beğeninize sunucaz. Bir diğer hedef Peyman Umay hazır giyim markasını erkek koleksiyonu ile toptan operasyona başlamak ve Saks Fifth Avenue, Bergoff Goodman gibi departman mağazalar zincirine sokmak ve koleksiyonun tüm ülkede satılmasını sağlamak. Görüşmelerimiz devam ediyor. Bu arada, Eylül ayındaki New York Moda Haftası’nda gerçekleştireceğimiz defile için de çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Moda haftasının açılış gününe koyulan ve 2018 İlkbahar-Yaz koleksiyonumu sergileyeceğim defileyi bir şov niteliğinde hazırlıyoruz. Bu, 2015 yılında lanse ettiğim hazır giyim erkek markamla yapacağımız ilk büyük defile olma özelliğini taşıyor.”

Rising Star En iyi Erkek Giyim Tasarımcısı ödülünü aldı

Moda’nın Altın Küresi

Uluslararası Moda Grubu’nun (Fashion Group International) her yıl düzenlediği ve modanın Altın Küre’si olarak değerlendirilen Rising Star 2017’de (Yükselen Yıldız) Yılın En iyi Erkek Giyim Tasarımcısı ödülünü kazandığını da kaydeden Umay, şöyle devam etti:

“Ayrıca 2013 yılında, ABD hükümeti tarafından kendi alanlarında üstün başarı göstermiş ve ulusal ve uluslararası platformlarda tanınan kişilere verilen Olağanüstü Yetenek (Extraordinary Talent) statüsüne layık görüldüm. Yine dünyanın en önemli ve büyük moda okullarından biri olan Fashion Institute of Technology (F.İ.T.)’de ders veriyorum. New York’da bulunan bu okula konuşmacı olarak ve ders vermek için davet edilen ilk ve tek Türk tasarımcı olduğumu belirten çok nazik bir mektup gönderdi okul yönetimi. Ben iyi bir tasarımcıyım ve işimde çok iyiyim, hergün öğreniyorum, daha iyi olmaya çalışıyorum. “

Amerika ve Türkiye’den birçok ünlü ismin kendi tasarımlarını giydiğini de anlatan Umay, şöyle konuştu:
“Aktörlerden Mickey Rourke, Jeremy Piven, Joe Mangelliano; müzik dünyasından John Legend, Soner Sarıkabadayı, Murat Boz: New York Giants Amerikan futbol takımı oyuncusu David Diehl; ÇBS akşam haberleri sunucusu Scott Pelley; ünlü aşçı Todd English; dizi oyuncuları Sonja Tremont Morgan, Ryan Serhant tasarımlarımızı giyen ünlüler arasında yer alıyor. Gerard Butler ile de görüşme halindeyiz. Kendisini de listemize yakın zamanda ekleyeceğimizi düşünüyorum.”

Üniversite yıllarından beri bir diğer tutkusunun da oyunculuk olduğunu kaydeden Umay, Amerika’da yaşamaya başladıktan sonra New York Film Akademesi’nde bu alanda eğitim aldığını ve çeşitli televizyon dizilerinde de oynama fırsatı bulduğunu söyledi. Umay, hem Amerika’da hem de Türkiye’deki film ve dizi projelerinde yer almaya devam edeceğini, bu alandaki eğitim çalışmalarını da sürdüğünü sözlerine ekledi.