Kerry tarihe geçti

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ABD tarihinde en çok seyahat eden dışişleri bakanı olarak tarihe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Beyaz Saray’daki ikinci döneminde, Hillary Clinton’dan boşalan dışişleri bakanlığı koltuğunu teslim ettiği John Kerry, yoğun yurt dışı programıyla ABD tarihinde en çok seyahat eden dışişleri bakanı oldu. 

ABD dışişleri bakanlığından derlenen bilgiye göre Kerry, göreve geldiği Şubat 2013’ten itibaren 14 ayını ülke dışında geçirdi, her ay en az bir yurt dışı gezisine çıktı. Yaklaşık üç yıllık görev süresinin 431 gününü ABD dışında geçiren Kerry, şu ana kadar 77 ülkeyi ziyaret etti. Toplam 1 milyon 551 bin kilometre yol kateden Kerry, dünya etrafının yaklaşık 39 kez uçakla dolaşılmasına eşdeğer mesafe katetmiş oldu. Kerry'nin toplam uçuş süresi ise 2 bin 115 saat 26 dakika, başka bir deyişle 88 gün.

Kerry'nin selefi Hillary Clinton Amerikan tarihinin en çok seyahat eden dışişleri bakanı unvanını bu aya kadar elinde bulunduruyordu. Clinton, göreve geldiği 2009’dan bakanlıktaki son gününe kadar yaklaşık 350 gününü seyahatlerde geçirmişti. 102 ülkeyi ziyaret eden Clinton, 1 milyon 357 bin 964 kilometre yol katetmişti.

Türkiye’yi altı kez ziyaret etti

Kerry, bakan olarak ilk yurt dışı seyahatinde Türkiye’yi de ziyaret ettiği Avrupa ve Ortadoğu turuyla başladı. Suriye krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde 2013 yılında Türkiye’yi şubat, mart ve nisan aylarında üç kez ziyaret eden Kerry, 2014 yılında ise sadece eylül ayında Türkiye’de temaslarda bulundu.

İsrail-Filistin sorununun çözüme kavuşturulması için bakanlığa gelişinin ilk yılında yoğun temaslarda bulunan Kerry’nin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında Kudüs ve Ramallah yer alıyor. Kerry, İsrail ve Filistin’e 14 kez gitti.

Suriye’de şiddetin sona erdirilmesi için sıklıkla seyahat eden Kerry’nin bu çerçevede temaslarda bulunduğu Batı ülkelerinin arasında Fransa, İngiltere ve son dönemde İsviçre dikkat çekiyor. İran’ın nükleer programının müzakere edildiği dönemde İsviçre’de de bazı görüşmeler gerçekleştiren Kerry, aynı konuda Avusturya’nın başkenti Viyana’da da defalarca müzakerelerde yer aldı.

Kerry ayrıca bu ziyaretiyle 1945’ten bu yana Küba’yı ziyaret eden ilk ABD dışişleri bakanı oldu.

Kerry’nin gelecek yıl nasıl bir performans sergileyeceği ise şimdiden merak ediliyor.