Kerry ve Lavrov IŞİD tehdidini görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, dün Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna’da askeri nakliye uçağını düşürmesi sonucu 49 kişinin hayatını kaybettiği olayı görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Ukrayna’nın bir askeri nakliye uçağının Rusya yanlısı ayrılıkçılarca Lugansk'ta düşürülmesiyle ilgili, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüştüğü bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Kerry’nin Yatsenyuk ile telefon görüşmesinde saldırı nedeniyle hayatını kaybedenler için başsağlığı dilediğini belirtti.

ABD, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun barış planını destekliyor

Kerry’nin, "Rusya sınırından devam eden militan ve ağır silah akışına ve Ukrayna’nın doğusunda artan şiddete katkısına yönelik ciddi kaygısını" dile getirdiğini aktaran yetkili, ayrıca "Ukrayna’nın kendi sınırlarını koruma hakkını ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun barış planını ABD’nin desteklediğini" de hatırlattığını kaydetti.

"Rusya ayrılıkçılarla bağını kesmezse bedeli artırılacak"

Yetkili, “Kerry, sınırı boyunca silah akışını durdurmaz ve ayrılıkçılarla bağlarını kesmezse, Rusya'ya bunun bedellerinin artırılacağına yönelik ABD ve G-7 ortaklarının taahhütlerini vurguladı. Başbakan Yatsenyuk da gaz fiyatları üzerine devam eden müzakereler hakkında bilgi verdi” ifadelerini kullandı.

IŞİD tehdidi

Kerry’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüştüğünü ve aynı konulara dair ciddi kaygılarını kendisine de ilettiğini bildiren yetkili, “Bakan Kerry, Lavrov’dan, Rusya’nın ayrılıkçıları desteklemeyi ve silah akışını durdurarak ateşkes, dokunulmazlık ve siyasi diyalog için Ukraynalılarla aktif bir şekilde çalışarak, tansiyonu azaltma ve barışa yönelik taahhütlerine açıklık getirmesi baskısını yaptı. Gaz konusunda da adil bir düzenleme yapılması çağrısında bulundu” değerlendirmesini yaptı.

Yetkili, Kerry ve Lavrov’un Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak’a yönelik tehdidini de ele aldığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir