Kıbrıs, BM'yi hayal kırıklığına uğrattı

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs Rumyönetiminin kararının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs Rum yönetiminin yarınki, 2. tur Kıbrıs müzakerelerinin ilk görüşmesi olacak liderler görüşmesine katılmama kararı almasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını açıkladı.

Süreç içerisinde bu tür olaylar yaşanabileceğin ifade eden Downer, "ileriye doğru yol almanın ve Kıbrıs sorununun çözümü olan esas oyuna odaklanmanın önemli olduğunu" kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat,  Downer'li kabul ederek yaklaşık 1 saat görüştü. Downer, görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Downer, gazetecilerin, Rumların yarınki liderler görüşmesini, bugün Yeşilırmak Kapısında yaşanan gelişmelerden dolayı "erteleme" kararıyla ilgili değerlendirme istemesi üzerine, "bugün yaşanan gelişmelerden hayal kırıklığına uğradığını" kaydetti.

İçinde bulunulan sürecin zor bir süreç olduğunu, bu süreçte hem iyi hem de kötü günler olacağını belirten Downer, "Bugünkü gibi zor durumlarla karşılaşıldığı zaman insanların uzun dönemli amaca, yani Kıbrıs'ta çözüme ulaşılmasına yoğunlaşması gerekir" dedi.

Liderlerin "uzun zaman geçmeden" yeniden bir araya gelerek müzakerelerin ikinci turuna devam etmesini beklediklerini ifade eden  Downer, "Zaman zaman bu tür olaylar yaşanabilir. Bizim bu konuyla ilgili yorum yapmamız doğru olmaz. Her iki tarafın da konuyla ilgili ortaya koyacak görüşleri ve yorumları var" diye konuştu.

"Görüşme takvimi değişmedi"

BM'nin Kıbrıs'ın geleceği için tarafların bir çözüme ulaşmasını dört gözle beklediğini kaydeden Downer, liderlerin daha önce belirlenen görüşme takviminin değişmediğini, takvimin değişmesini istemediklerini söyledi.

Downer, takvim uyarınca liderlerin 10 ve 17 Eylülde 2 ayrı görüşme yapacaklarını, aranın ardından da 2 Ekimde yeniden bir araya geleceklerini anımsattı.

Downer, bir soru üzerine, Hristofyas'ın görüşmeyi "erteleme" nedeninin, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun KKTC ziyareti olduğunu sanmadığını da sözlerine ekledi.

Yarın buluşmayacaklar

Kıbrıs Rum yönetimi, yarın ikinci turu başlayacak Kıbrıs müzakerelerine, önceden ismi verilmeyen Rumların Yeşilırmak kapısından bugün ayin için KKTC'ye geçmemesini gerekçe göstererek katılmayacağını açıklamıştı.

Kıbrıs Türk tarafı Rumların "erteleme" için gösterdiği gerekçenin doğru olmadığını ve böyle bir gerekçenin kabul edilemeyeceğini vurguluyor.

Rumların tavrı nedeniyle yarın Lefkoşa ara bölgede saat 10.00'da 41. kez bir araya gelmesi planlanan Talat-Hristofyas görüşmesi yapılmayacak.