”Kıbrıs Rum tarafı Türkiye'ye engel olarak kullanılıyor”

Mehmet Ali Talat, Yunanistan'ı, Kıbrıs Rum tarafını engel olarak kullanmakla suçladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Yunanistan'ı ''Kıbrıs Rum tarafını Türkiye'nin önünde ciddi bir engel olarak kullanmakla'' suçladı.

Düzenlediği basın toplantısında AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Genişleme Komiseri Olli Rehn ve AB ortak dış politika ve güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'yla görüşmelerini değerlendiren Talat, görüşmelerde Kıbrıs'ta BM çerçevesindeki müzakereler hakkında bilgi vererek, çözüm için AB'den beklentilerini anlattığını söyledi.

AB'den ''üyeleri olan Kıbrıslı Rumları çözüme angaje olmaları konusunda teşvik etmesini'' istediğini aktaran Talat, Rumların çözüm isteğinin sözde kaldığını ifade etti. Yunanistan'ın ve Rum kesiminin üyeliği nedeniyle tarafsız oyuncu olması niteliğini yitiren AB'nin teknik yardımla çözüme katkı yapmasını isteyen Talat, KKTC'nin mevzuat uyumu ve ekonomik uyum noktasında AB üyeliğine hazırlanması gereğine dikkati çekti. Talat, ''Rumlar AB üyesi. Biz AB'ye kendi üyesine nasıl davranması gerektiğini dikte edemeyiz, ama sorun ortada. Kıbrıs sorunuyla ilgili her konuda eşit muamele istiyoruz. Örneğin üniversitelerin Bologna sürecine katılımının önündeki engel Kıbrıs sorunuysa eşit muamele istiyoruz'' dedi. AB'nin Yunanistan'ın tutumunu da masaya yatırmasını isteyen Cumhurbaşkanı Talat, şunları kaydetti:

''Yunanistan son yıllarda Türkiye'ye karşı önemli bir yumuşama gösteriyor, ama Kıbrıs Rum tarafını Türkiye'nin önünde ciddi bir engel olarak kullanıyor. Hristofyas'ın Yunanistan gezisinde bunu hep birlikte gördük. 'İki ayrı devletiz, ama tamamen uyum içindeyiz, iki ayrı devletiz Kıbrıs'a Yunanistan karışmıyor, ama Yunanistan'ın çıkarlarını da koruyan bir pozisyon içindeyiz' gibi yaklaşımlar bize aslında perdenin arkasında Yunanistan'ın durduğunu gösteriyor. Türkiye ile ilişkilerini iki komşu olarak kötüleştirmek istemediği için Türkiye'nin önündeki engeli doğrudan Kıbrıs Rum tarafı olarak öne çıkardığını görüyoruz, izliyoruz. Bu konuda AB'ye görev düşüyor. 1981'den bu yana AB'ye üye olan Yunanistan'ın bir şeylerin arkasına saklanmadan hareket etmesi Kıbrıs sorununun gelecekte çözümü açısından önemlidir.''

Kıbrıs sorununun çözülmemesinin Türkiye'den kaynaklandığını, Rumlara karışmadıklarını savunan Yunanistan'ın gerçekte Türkiye ile zaten ilişkisi olmayan Rum kesimini kullanmasının önüne geçilmesi gereğine işaret eden Talat, bunun başarılması durumunda ''Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin gerçekçi zemine oturtulacağını ve Kıbrıs sorununun çözümünün kolaylaşacağını'' dile getirdi.

Müzakereler

Cumhurbaşkanı Talat, Türkiye'nin Kıbrıs'taki müzakerelere yaklaşımının sorulması üzerine, ''Türkiye yeterinden de fazla çözüm istediği yönündeki pozisyonunu ortaya koydu ve ispat etti. Türkiye, Kıbrıslı Türkler, bölge ve kendisi için çözüm istiyor. Onun için orada bir sorun yok, Yunanistan'la ilişkilerinde de son derece samimi davranıyor, ama ben o alana girmek istemiyorum. Beni daha ziyade ilgilendiren özellikle Kıbrıs'ın başka AB üyesi ülkeler tarafından Türkiye'ye karşı kullanıldığı iddialarına 'Allah aşkına bir de Yunanistan'a bakın' diyerek cevap vermek istiyorum'' şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta süren müzakerelerin nasıl ilerlediğinin sorulması üzerine, ele alınan konuların önemli bir kısmında görüş yakınlığı ya da görüş birliği sağlandığını anlatan Talat, federel hükümetin yetkileri, yasama, yargı ve bağımsız kurumlarda önemli mesafe alınırken, yürütme ve tıkanıklıkların çözümü mekanizmasında görüş ayrılıkları bulunduğunu bildirdi. Talat, ''Genel gidişat kötü değil. En büyük eksikliğimiz, en büyük sorunumuz müzakere için zemin saptanmamasıdır. Rum tarafının Annan Planı'nı şeytanlaştırması nedeniyle Annan Planı'nı zemin olarak alarak müzakere edemedik. Herhangi bir planı zemin olarak alıp müzakere edemedik. Dolayısıyla neredeyse her konuyu sıfırdan görüşüyoruz'' dedi.