Kıbrıs'ta zamana ihtiyaç var

Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos, ''Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlaması için zamana ihtiyaç var'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
ATİNA - Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlatılması için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.
Avramopulos, Atina'yı ziyaret eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) yeni Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, GKRY'de Nikos Anastasiadis başkanlığındaki yeni hükümetin ne istediğinin bilincinde olarak plan ve stratejiyle hareket ettiğini belirtti.
Anastasiadis hükümetinin bölgede barış ve istikrar istediğini, ancak çözüm müzakerelerinin yeniden başlatılması için elinde ''sihirli değnek'' bulunmadığını ifade eden Avramopulos, ''Dolayısıyla konunun yeni ulusal konseyde tartışılarak, Kıbrıslı Türklerle gerginlik olmadan, Kıbrıs halkının ve bölgenin çıkarına yönelik çözümle ilgili bir öneri paketi oluşturulması için zamana ihtiyaç olacak'' dedi.
Avramopulos, ''Kıbrıs sorununun, Yunan dış politikasının öncelikli konusu olmaya devam ettiğini ve bir an önce arzu edilen sonuca ulaşmak ve yeniden birleşmiş bir Kıbrıs görebilmek için hiçbir fırsatın kaçırılmasına izin vermeyeceklerini'' belirtti. Görüşmede, bu konuda izlenecek yeni bir yol haritası konusunda anlaşmaya vardıklarını ifade eden Avramopulos, bununla ilgili atılacak ilk adımın, GKRY'nin Barış İçin Ortaklık örgütüne üyeliğinin sağlanması olacağını söyledi.
Avramopulos, şöyle konuştu:
''Yol haritasıyla ilgili olarak, yeni bir ortam, hatta yeni koşullar ve jeopolitik ortam oluştu. Atacağımız ilk adımlardan biri, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum) Barış İçin Ortaklık'a katılımı olacaktır. Bu önemli bir başarı olacak. Çünkü bölgemizde yeni güvenlik ve istikrar koşulları oluşturacaktır. Hedefimiz, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bölgede bir istikrar unsuru ve komşu ülkelerle bir dostluk köprüsü olarak görmektir.''
GKRY'nin yeni lideri Nikos Anastasiadis'in Pazartesi günü Atina'yı ziyaret edeceğini açıklayan Avramopulos, Kasuludis'i, İstanbul'da düzenlenen Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 2. Toplantısıyla ilgili bilgilendirdiğini de belirtti.
Kasulidis de görüşmede GKRY'nin dış politikada izleyeceği yol haritası üzerinde Yunanistan Dışişleri Bakanı ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
GKRY'nin diğer AB üyesi ülkelerden farklı olmak istemediğini, bu nedenle Barış İçin Ortaklık'a girmek istediğini ifade eden Kasulidis, ''bunun Türkiye'nin retçiliğini ortaya çıkarmayı hedefleyen bir oyun olmadığını, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakereler yeniden başladığında bu müzakerelerin daha iyi, daha uygun bir ortamda ve başarı beklentileriyle ilgili daha iyi koşullarda yapılması için atılan bir adım olduğunu'' savundu.
GKRY'nin, Türk tarafı ile sonuç getirecek özlü bir diyalog arzusu içerisinde bulunduğunu ifade eden Kasulidis, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bunu hararetle arzu ediyoruz. Sırf diyalog olsun diye diyalog istemiyoruz. Hedefi olan ve sonuç getirecek bir diyalog istiyoruz. Akıllı bir şekilde müzakere edeceğiz. Karşımızda ne gibi seçenekler bulunduğunu çok iyi biliyoruz.''