”Kıbrıslı Türkler'in alternatifleri var”

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, müzakere sürecinin sonsuza dek gidemeyeceğini belirterek, "Belli bir zamanı var, o zamana kadar bu süreci bitirmemiz lazım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rumlar'ın 2004'teki gibi çözümü yine reddetmesi durumunda Kıbrıslı Türkler'in durumunun ne olacağını uluslararası toplumdan istediklerini belirterek, "Kıbrıslı Türkler'in alternatifleri var. Belki bugün bunları tartışmıyoruz, tartışmamız belki yanlış olur" dedi.

Mehmet Ali Talat, Girne'nin Karaağaç köyünü ziyareti sırasında, köylülere Kıbrıs müzakere süreci hakkında bilgi verdi.

Süreçte ciddi bir eşitsizlik olduğunu, Kıbrıs Türkleri'nin her türlü izolasyon altında yaşadığını, futbol maçı bile yapamadığını belirten Talat, uluslararası tanınmışlığı ve Avrupa Birliği üyeliği olan Kıbrıs Rum tarafının ise "tuzunun kuru olduğunu" kaydetti.

Bunun ciddi bir olumsuzluk olduğunu vurgulayan Talat, çözüm olmazsa Rumlar'ın rahat, Kıbrıslı Türkler'in ise izole edilmiş durumda kalacağını bildirdi.

Vargüçleriyle çözüm istediklerini, ancak çözümün tek taraflı olmadığını belirten Talat, "Diğer taraf eğer çözümü istemezse ve engel olursa o zaman ne olacak? Başka alternatiflerimiz var mı yok mu? Tabii ki alternatiflerimiz var" diye konuştu.

Müzakere sürecinin sonsuza dek gidemeyeceğinin altını çizen Talat, "Belli bir zamanı var, o zamana kadar bu süreci bitirmemiz lazım. Zaten motivasyon ölür" dedi.

Programında her hafta Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile görüşme olduğunu ifade eden Talat, "Hayatımızın bir parçası oldu bu. Ama maksat bu değil. Maksat Kıbrıs sorununu çözmek. Onun için de bu konuya daha da yoğunlaşmamız lazım. Hatta başka iş yapmamamız lazım. Kapanıp bunu çözmeye çalışmamız lazım. Biz bunu istiyoruz. Çünkü izole edilmişiz, ihtiyacımız var. Kıbrıs Rum tarafı ise bu işi rutine bağladı. Haftada bir görüşme oluyor. Diğer günlerde de uluslararası işlerini, kendi işlerini yapıyor" diye konuştu.

Talat, bir soru üzerine, Başbakan Derviş Eroğlu ile, müzakere heyetinde hükümeti temsilen bir ismin yer alması konusunda anlaştıklarını, ancak ismin belli olmadığını söyledi.