Kiev'deki gösteriler diğer bölgelere sıçradı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de başlayan hükümet karşıtı gösteriler ülkenin diğer bölgelerine de sıçradı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV- Ukrayna'nın başkenti Kiev'de iki ayı geçen hükümet karşıtı gösteriler şiddetini giderek artırırken, gösteriler ülkenin diğer bölgelerine de sıçradı.

Batı Ukrayna'nın birçok şehrinde yüzlerce kişinin bölge valilikleri ve savcılıklarını işgal ettikleri bildirildi.

Bu sabah Kiev'de Enerji Bakanlığını da ele geçiren göstericiler, Bakan Eduard Stavitski'nin binanın boşaltılmaması durumunda ülkede enerji sisteminin çökeceği uyarısı üzerine işgali sona erdirdi.

Ukrayna Enerji Bakanı Stavitsky yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 kadar göstericinin bakanlık binasını işgal edip çalışanların binaya girişine izin vermediğini, ancak çalışmalara izin verilmezse ülkedeki enerji sisteminin çökeceğini belirterek göstericileri ikna ettiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise belediye binası içinde rehin tutulduğu iddia edilen iki polisin derhal serbest bırakılması istenirken, aksi takdirde kolluk kuvvetlerinin müdahale edebileceği bildirildi. Olaylarda yaralanan bir polisin de hastaneye kaldırıldığı, sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

Dinamo Kiev Stadyumu'nun önünde Grushevskogo caddesi üzerinde önceki gün  şiddetlenen olaylarda ağır yaralanan bir gösterici de bu sabah kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Lviv şehrinden gelen Roman Senik (45),  göğsünden aldığı yara nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Hayati tehlikeyi atlatamayan göstericinin, bu sabah öldüğü bildirildi.

Svoboda Partisi Lviv Bölge Organizasyonu Temsilcisi milletvekili İrina Seh, "Doktorların birkaç gündür özenle hayati tehlikeyi atlatması için uğraş verdiği Roman Senik, göğsünden aldığı ağır yaralar sebebiyle çeşitli operasyonlar geçirmiş fakat kurtulamamıştır" dedi. Göstericinin cenazesinin memleketi Yavorivşina'ya gönderileceği bildirildi.

Başkent Kiev'de Dinamo Kiev Stadyumu önünde Gruşevskogo caddesi üzerinde yaklaşık bir hafta önce başlayan olaylarda kısa zamanlı ateşkes devam ediyor. Göstericilerin, cadde girişinde kurduğu barikatların üzerinden polisleri gözlediği, arka taraflarda ise molotofkokteylleri ile mancınık, sapan gibi araçları hazırladıkları bildirildi. Hava sıcaklıklarının -19 ila -24 derece olması bekleyişi zora sokarken, her iki tarafın da yaktıkları ateşlerle ısınmaya çalıştıkları gözlendi.

Dün akşam göstericiler, barikatların önüne yığdıkları lastikleri yakarak polislere taş ve molotofkokteyli atmışlardı. Sabaha kadar devam eden gerginlik yerini ateşkese bırakmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir