Kimyasal silahların aktarımı tamamlandı

Suriye’nin kimyasal silahlarının İtalya’daki Gioia Tauro Limanı'nda gemiden gemiye aktarımı tamamlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GIOIA TAURO - Danimarka gemisi Ark Futura’nın bu sabah getirdiği Suriye’nin kimyasal silahlarından birinci derece öncelikli cephanenin bulunduğu 78 konteynır, Gioia Tauro Limanı'nda 12 saati aşan sürede ABD askeri kargo gemisi Cape Ray’e aktarıldı.

Yüklemenin tamamlanmasıyla liman çalışanları operasyonun bitişini kutladı. Kutlamanın ardından Amerikan gemisi, yoğun güvenlik önlemleri altında Gioia Tauro Limanı'ndan ayrılarak, Akdeniz’e açıldı.

Limanda aktarma operasyonunda görev alan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) yetkililerinin de İtalyan merkezi hükümeti ve yerel yönetimlerinin bu işe "iyi şekilde hazırlandıklarını ve bugünün tarihte mihenk taşlarından olacağını" dile getirdikleri basına yansıdı.

İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galletti de sosyal paylaşım sitesi Twitter’da, “İtalya’nın büyük testi. Gurur duyuyoruz. Dünya güvenliğine çevreye saygılı bir şekilde katkıda bulunduk” ifadelerini paylaştı.

KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, kimyasal harp maddelerinin Danimarka gemisinden Amerikan gemisine aktarımının sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirterek, İtalya’ya katkılarından dolayı teşekkür etti ve operasyonda görev alan personeli kutladı.

KSYÖ'den yapılan açıklamanda ise Amerikan gemisinin, yüklendiği birinci derece öncelikli 600 ton kimyasal harp materyaliyle rotasının Akdeniz’in uluslararası suları olduğu ve burada bünyesine bu operasyon için yerleştirilen iki hidroliz sistemiyle kimyasal silahları nötralize edeceği bildirildi. Açıklamada, bu operasyonun 60 günde tamamlanacağı belirtildi.

Açıklamada, Danimarka gemisi Ark Futura’da kalan ikinci derece öncelikli cephaneliğin de imha edilmek üzere İngiltere, Almanya ve Finlandiya’ya götürüleceği kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir