Kırgızaltın şirketi iflasın eşiğinde!

Kanadalı Centerra Gold şirketi ile hükümet arasında yapılan yeni anlaşma nedeniyle Kırgızaltın şirketinin kâr edemediği ve şirketin iflasın eşiğine geldiği duyuruldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Kırgızistan'ın kuzeyinde Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centerra Gold şirketinin çıkardığı altını satın alarak yurt dışına pazarlayan ve ülkede birçok altın madenini işletme hakkına sahip Kırgızaltın Anonim Şirketi'nin iflasın eşiğinde olduğu bildirildi. 

Kırgızaltın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kılıçbek Şakirov, yaptığı açıklamada, Kanadalı Centerra Gold şirketi ile hükümet arasında yapılan yeni anlaşma nedeniyle Kırgızaltın şirketinin kar edemediğini ve şirketin iflasın eşiğine geldiğini iddia etti. Hükümete iflastan kurtulmak için maddi yardım talebinde bulunduklarını ifade eden Şakirov, Kumtor altın madeninden daha önce kendilerine ayrılan kar payının şirkette kalması için yaptıkları talebin geri çevrildiğini vurguladı. 

Ülkedeki Kumtor altın madeninden gelen temettülerden faydalanmak için hükümetin, Kırgızaltın şirketinden, yönetimde ve gelirlerinde başarı sergilemelerini şart koştuğunu hatırlatan Şakirov, şunları kaydetti: 

"Anonim şirket olmasına rağmen bugüne kadar şirketin tek sahibi devlet olmuş"

"Kırgızaltın şirketi bünyesinde çok sayıda altın şirketi, turizm şirketi gibi farklı şirketler var. Mesela; Makmal adlı altın madeninde çalıştırdığımız bin 200 kişi, yılda sadece 420 kilogram altın çıkarıyor. Kanadalı Kumtor altın madeninde iki bin kişi yılda 18 bin ton altın çıkarıyor. Vergi, maaş ve emekliliğe çok yatırıyoruz. Gelirimiz kalmıyor. Giderimiz artıyor. İflas ediyoruz. Bugüne kadar şirkete hiç yatırım yapılmamış. Devlet hep şirketten almış. Anonim şirket olmasına rağmen bugüne kadar şirketin tek sahibi devlet olmuş. Yerel halkın tepkileri üzerine birçok madeninin ihalesini de yapamıyoruz." 

Şirketin eski Yönetim Kurulu Başkanı Dilger Japorov, mayıs ayında gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınmasının ardından görevinden alınan Japorov'un yargılama süreci sürerken, yerine güvenlik ve sınır konularından sorumlu eski Başbakan Yardımcısı General Tokon Mamıtov getirilmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir