Kırgızistan parlamenter sisteme geçiyor

MSK'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, halkın yüzde 90 yeni anayasaya "evet" oyu verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Kırgızistan'da dün yapılan halk oylamasının kısmi sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 90'ından fazlası parlamenter demokrasiye geçişi sağlayacak anayasa değişikliğine "evet" dedi.   

Merkez Seçim Komisyonu'nun (MSK) açıklamasına göre, Kırgızistan halkının yüzde 90,58'i yeni anayasaya ve geçici hükümetin başbakanı Roza Otunbayeva'ya 1,5 yıl süreyle devlet başkanlığı görevi verilmesine "evet" oyu verdi.

MSK'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, açılan 2 bin 319 sandıktan çıkan sonuçlara göre yeni anayasaya yüzde 90,58 "evet" oyu çıktı.

Seçim Komisyonu yetkilileri, anayasa referandumunda seçmenlerin yarısından fazlasının "evet" oyu kullanması halinde anayasanın kabul edileceğini bildirmişti.

Bu arada, İçişleri Bakanlığı, iki hafta önce etnik çatışmaların olduğu ülkenin güney eyaletlerinde alınan güvenlik tedbirleri dolaysıyla referandumun olaysız ve sakin geçtiğini kaydetti.

Bişkek Emniyet Müdürlüğü de referandum sürecini etkileyecek bir durum yaşanmadığını belirtti.

Sandık bölgelerinde görevli yerli gözlemciler referandumuna katılımın yüksek olduğunu ve yasa ihlali tespit etmediklerini  açıkladı.

Kırgızistan'da 7 Nisandaki iktidar değişikliğinin ardından 27 Haziranda anayasa referandumu yapılacağı ilan edilmişti. Gayriresmi sonuçlara göre Kırgızistan, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyeleri arasında parlamenter yönetim sistemine geçen ilk ülke oldu. Yasallaşan geçici hükümetin başbakanı Roza Otunbayeva da geçici dönem olarak adlandırdıkları gelecek 1,5 yılda devlet başkanlığı görevini yürütecek. Otunbayeva, 2012 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine katılamayacak.

Otunbayeva: Geçici yönetim meşru

Kırgızistan'daki geçici yönetimin lideri Roza Otunbayeva, "anayasa değişikliğini öngören referandumla yeni anayasanın kabul edildiğini ve başında olduğu geçici yönetimin yasallaştığını" söyledi.

Otunbayeva, oy verme işlemlerinin tamamlanmasından sonra düzenlediği basın toplantısında, referanduma katılımın yüzde 69.48 olduğunu ifade ederek, kesin sonuçların açıklanmasından yeni seçimlere kadar görev yapacak yeni hükümetin de 10 Temmuz itibarıyla belirlenmiş olacağını kaydetti.

Roza Otunbayeva, "Kırgızistan’da yeni anayasa kabul edildi. Tüm zorluklara rağmen referandum gerçekleşti. Kırgızistan halkı ülkedeki (Asker) Akayev ile (Kurmanbek) Bakiyev'in otoriter klanlarını böylece sonlandırdı" dedi.

Dış politikada üç aylık bir süre için herhangi bir değişiklik yapılmayacağını belirten Otunbayeva, önceliklerinin komşu devletlerle olan ilişkileri olduğunu bildirdi.

Kırgızistan'da meydana gelen olaylar sonucu 7 Nisanda iktidardan uzaklaştırılan Bakiyev'den sonra kurulan geçici yönetimin lideri Otunbayeva, anayasa mahkemesini kaldırdı ve meclisi feshetti. Geçici yönetim, kendisi için gerekli yasal zeminin oluşturulması, devlet başkanlığı sisteminden parlamenter sisteme geçiş sürecinin başlatılması gibi amaçlarla anayasa değişikliği için referandum kararı aldı.

MSK'nın, seçim sonuçları ve anayasa değişiklikleriyle ilgili olarak nihai açıklamayı bugün yapması bekleniyor.

Kırgızistan'da yakın zamanda Özbeklerle Kırgızlar arasında çatışmalarda 2 bin kişi öldü, 400 bin Özbek mülteci durumuna düştü.

Sonbaharda genel seçim olacak

Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, bugün yapılan anayasa referandumuna halkın yüzde 69'unun katıldığını ve yeni anayasanın kabul edildiğini açıkladı.

Otunbayeva, yaptığı açıklamada, referandumla ülkenin kalıcı hükümeti için sonbaharda genel seçim yolunun teminat altına alındığını bildirdi.

Kırgızistan'da yakın zamanda Özbeklerle Kırgızlar arasında mafya hesaplaşması ve eski arsa anlaşmazlıklarına dayanan çatışmalarda 2 bin kişi öldü, 400 bin Özbek mülteci durumuna düşerek Özbekistan'a kaçtı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir