Kırgızistan'da devlet bankası Ruslar'a satıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Kırgızistan'da, devletin en büyük bankalarından biri olan Zalkar Bankası'nın (ZB) hisselerinin yüzde 90'ı Rus sermayeli Yatırım Ticaret İş Holding'e satıldı.

Kırgızistan'da Banka Kurulumu ve Borç Yapılandırma Ajansı'ndan (BKBYA) yapılan açıklamada, banka hisselerinin adı geçen şirkete 193 milyon 252 bin 500 Kırgız soma (4 milyon 21 bin 900 ABD doları) karşılığında satıldığı duyuruldu.
Zalkar Bankası'nın yüzde 10'luk hisse senedinin şimdilik devlette kaldığı ifade edildi. Satın alımından elde edilen sermayenin, yönetmelik çerçevesinde, banka alacaklarına tahsil edileceği hatırlatıldı.
Bir yıl içinde 4 kez satışa çıkarılan banka, alıcı bulunamayınca ilk satış fiyatını oluşturan 1 milyar 80 milyon somdan 702 milyon soma düşürülmüştü.

-Bankanın geçmişi-

Zalkar Bankası, devrik lideri Kurmanbek Bakiyev'in ülkeyi yönetimi döneminde, Asya Universal Bankası (AUB) adıyla kurulmuş, kısa dönem içinde 36 şubesi ile ülkenin en büyük bankası haline gelmişti.
İktidar değişikliğinin yaşandığı 7 Nisan 2010 tarihinde geçici hükümet tarafından AUB'nin, istikrarlı çalışmasını ve ödeme sisteminde gecikmeyi önlemek, kamuoyuda sosyal gerilimi engellemek, kredi verenlerin ve alanların haklarını ve hisselerini korumak ve mali durumun kötüleşmesini engellemek amacıyla bankanın devletleştirilmesine karar verilmişti.
Haklarında çeşitli suçlardan dava açılan bankanın sahipleri ülkeyi terk etmişti.