Kırgızistan'da doğalgaz krizi sürüyor

Kırgız hükümeti, Kırgız Gaz'ı satın alan Gazprom'dan ülkenin 6 aydır doğalgaz verilmeyen güney bölgelerine gaz tedarik etmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Kırgızistan geneline doğalgaz sağlayan Kırgız Gaz şirketinin 40 milyon dolarlık borcuyla Gazprom'a satılmasının ardından ülkenin güney bölgelerine altı aydır doğalgaz verilemezken, hükümet, Gazprom'dan bölgenin ihtiyacının karşılanmasını talep etti. 

Başbakan Coomart Otorbayev, başbakanlık konutunda bir araya geldiği Gazprom Genel Müdür Yardımcısı Nikolay Varlamov ile ülkenin güneyinde 6 aydır süren doğalgaz krizini görüştü. 

Ülkede sonbahar-kış döneminde, enerji ve doğalgaz alanındaki sıkıntılara değinen Otorbayev, Oş, Batken ve Celalabad bölgelerine "çok acil LPG sağlanması" gerektiğini belirtti. 

Varlamov ise durumu yerinde incelemek ve uygun çözüm bulmak için yarına Kırgızistan'a uzman heyetinin geleceğini ifade etti. 

Hükümetin daha önceki açıklamasında, 14 Nisan 2014 tarihinde güney bölgelerinde doğalgazın kesilmesinin ardından aşırı yükleme nedeniyle elektrik nakil hatlarındaki arızaların yüzde 20 arttığı belirtilmişti. 

Özbekistan'dan satın aldığı gazı Kırgızistan'da dağıtan Kırgız Gaz şirketi, 40 milyon dolarlık borcuyla Rusya'nın Gazprom şirketine 1 dolar sembolik bedelle satılmıştı. Satışın ardından Özbekistan, anlaşma yapılan şirketin değiştiği gerekçesiyle nisan ayı başında Kırgızistan'a doğalgaz akışını durdurmuştu. Özbekistan'ın doğalgaz vermesi için yapılan girişimlerse sonuçsuz kalmıştı. Oş ve Celalabad kentlerinde halka, doğalgazsız geçecek sonbahar ve kış ayları için gerekli hazırlıkları yapmaları uyarısında bulunulmuştu. 

Özbekistan'dan doğalgaz alma umudunu kesen Kırgızistan yönetimi, Kazakistan'dan ithal ettiği doğalgazı, döşenecek boru hattı ile ülkenin kuzeyinden güneyine iletmeyi planlıyor.  

Doğalgaz sorunuyla birlikte barajlardaki su azlığı da elektrik kesintilerine neden oluyor. Elektrik kesintilerinin yaşanacağının kesinleşmesi, Kırgızistan'ın güney ve kuzeyindeki halkı endişelendiriyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir