Kırgızistan'da yönetim şekli değişiyor

Kırgıgiztan'da başkanlık sistemden, parlamenter sisteme geçileceği açıklandı. Devrik Devlet Başkanı Bakiyev'in dokunulmazlığı kaldırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK- Kırgızistan'da geçici hükümet Devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in dokunulmazlığını kaldırdı. Atambayev, Kırgızistan'ın bundan sonra mutlak şekilde parlamenter sistemle yönetileceğini söyledi.

Geçici hükümetinin yargı ve hukuktan sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, Anayasa Mahkemesi üyeleriyle dün yapılan görüşmenin ardından Bakiyev'in dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verildiğini, kararı, geçici hükümetin Başbakanının da onayladığını söyledi.Geçici hükümetin Başsavcısı Azimbek Beknazarov, "Kendisinin (Bakiyev'in) dokunulmazlığını kaldırdık. Gönüllü olarak ortaya çıkıp (resmen istifa etmesini) bekliyoruz. Ama o taraftarlarını Celalabad'da yürütmeye devam ediyor" dedi.

Beknazarov, "Eski Devlet Başkanına karşı bir ceza soruşturması açtık. Eğer bugün yürüyüşten sonra ortaya çıkmazsa kendisini tutuklamak için operasyon yapacağız" diye konuştu.

Binlerce Bakiyev taraftarı bugün erken saatlerde Celalabad kentinde düzenlenen bir gösteride bir araya gelmişti.

"Yeni yönetim şekli parlamenter sistem"

Öte yandan geçici hükümetin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, Kırgızistan'ın bundan sonra mutlak şekilde parlamenter sistemle yönetileceğini söyledi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Birinci Yardımcısı olan Atambayev, "Kırgızistan tarihinde Devlet Başkanlığı yönetim sisteminin halka hiçbir fayda getirmediğini" ifade etti.

Atambayev, yeni iktidarın parlamenter sistemle yönetilmeyi istediğini belirterek, "Orta Asya'da, Türk dili konuşan devletlerde, özellikle de yaşanan olayların ardından Kırgızistan'da Başkanlık sisteminin sürdürülmesi çok yanlış olacak. Çünkü bir Kırgız iktidara gelir ve iktidarı asla bırakmak istemez. Kendisini Han ilan eder" diye konuştu.

Anayasanın mutlaka değiştirileceğini belirten Atambayev, yeni anayasasının hazırlanmasında Almanya ya da Türkiye'yi örnek alacaklarını kaydetti.

Atambayev, parlamenter sistemle yönetilen Türkiye'nin Türk dili konuşan devletler arasında ekonomi, siyasi, kültürel açıdan en hızlı kalkınan ve gelişen ülke olduğunu söyledi.

Atambayev, "15 yıllık (Askar) Akayev iktidarı da 5 yıllık Bakiyev iktidarı da sadece kendi ailelerine hizmet etti. Halkına önem vermedi. Bundan sonraki hükümetlerin, halka, Türk hükümeti gibi hizmet etmesi halinde Kırgızistan'ın çok gelişecek" dedi.

Olaylarda 82 kişi öldü, 1500 kişi yaralandı

Kırgızistan'da 6 Nisanda kuzeydeki Talas kentinde muhalefetin düzenleyeceği gösteriye izin vermeyen polis ile göstericiler arasında çıkan çatışma sonrasında, bir gecede ülkedeki tüm muhalif liderler tutuklanmıştı.

Başkent Bişkek'te 7 Nisanda liderlerin serbest bırakılması ve gösterilere izin verilmesi için meclisteki Sosyal Demokrat Parti (SDP) binası önünde toplandıklarında güvenlik güçlerinin engeliyle karşılanan göstericiler, polis araçlarını ateşe vermiş, silahlarına el koymuş, yaklaşık 4-5 kilometre mesafede bulunan Ala Too meydanına "Bakiyev gitsin" sloganını atarak yürümüştü.

Devlet Başkanlığı binasına yürüyen ve sayıları on kat artan göstericileri, güvenlik güçleri püskürtmeye çalışmış, bu sırada, Devlet Başkanlığı binasını çevreleyen demir parmaklıklara yaklaşan göstericilere binanın üstündeki keskin nişancılar tarafından açılan ateş sonucunda 82 kişi ölmüştü. Olaylarda 1500'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir