Kırım'da parlamentoyu ele geçirdiler

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin parlamento ve başbakanlık binalarının silahlı gruplarca ele geçirildiği bildirildi. Bu arada parlamento binasından gazetecilerin üzerine ateş açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AKMESCİT - Ukrayna'ya bağlı Kırım parlamentosunun kimliği belirsiz kişiler tarafından ele geçirildiği bildirildi. 

Kırım Haber Ajansı, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov'a dayanarak yayımladığı haberde, Kırım parlamentosunun saat 04.00 itibarıyla herhangi bir belgesi olmayan üniformalı şahıslar tarafından ele geçirildiğini duyurdu. 

Haberde, parlamentoyu ele geçiren şahısların sayısının 30-35 civarında olduğu kaydedildi. 

 

PARLAMENTO BİNASININ İŞGALİ İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ

 

Olağanüstü toplantı yapılamadı

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'te ülkedeki siyasi durumu ele alacağı duyurulan Parlamento toplantısının yapılmamasının ardından, Rusya yanlıları ile karşıt görüşlü Kırım Tatarları arasında çıkan arbedede 26 kişi yaralanmıştı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Konstantinov'un, "Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme gelebileceği" yönündeki açıklamalarının ardından bölgede gergin bekleyiş sürerken, Kırım Parlamentosunun ülkedeki siyasi durumu ele almak için olağanüstü toplanma kararı almıştı.

Meclis önündeki meydanda toplanan Kırım Tatarları, parlamento toplantısının yapılmaması yönünde talepte bulunarak, ülkenin bölünmez bütünlüğü yönünde slogan atmıştı.

Parlamento'dan ateş açıldı

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde parlamento ve başbakanlık binasını işgal eden silahlı grupların eylemi sürüyor. Grup adına açıklama yapan bazı şahıslar, eylemcilerin Kırım'ın geleceğini tayin edecek bir referandum yapılmasını istediklerini belirtiyor. Basın mensuplarının parlamentoya yöneldiği sırada ise bina içinden dışarıya ateş açıldı.  

Kırım'da başkent Akmescit'te (Simferopol) 04.00 sularında kimliği belirsiz silahlı kişilerin parlamento ve başbakanlık binalarında başlattıkları işgal devam ediyor.  

Polisin bina çevresinde güvenlik kordonu oluşturmasına karşın binaya giriş çıkışlara ve dışarıda silahlı grup adına açıklama yaptığını belirten kimselere müdahele etmemesi dikkat çekiyor.   

Bina önündeki basın mensuplarına "işgalciler adına açıklama yaptığını" ve adının "Maxim Dançenko" olduğunu söyleyen bir şahıs, parlamentoyu işgal eden silahlı kişilerin sayısının 50 civarında olduğunu söyledi. Dançenko, eylemcilerin Kırım'ın geleceğini tayin edecek bir referandum yapılmasını istediklerini ve "lider"lerinin parlamento binasına gelmesini beklediklerini aktardı.  

Dançenko ve yanındaki şahıslar açıklamanın ardından basın mensuplarının içeriye girebileceğini belirtti. Bunun üzerine gazeteciler binaya yöneldi. Ancak girişe yakın bir noktaya geldikleri sırada, binadaki işgalciler tarafından dışarıya ateş açıldı. Bunun üzerine basın mensupları hızla binadan uzaklaştı.   

Başbakanlıktaki işgal 

Bu arada Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başbakanlık binası da silahlı eylemcilerin işgali altında. Bina çevresinde güvenlik kordonu oluşturan polis, giriş çıkışlara izin vermiyor. Açıklama yapan yetkililer, binada kimliği belirsiz silahlı kimselerin bulunduğunu ancak sayılarının kesin olarak bilinmediğini söyledi.   

Parlamento binası ve başbakanlığı çevreleyen sokaklar trafiğe kapatılmış durumda.

Rus bayrağı çektiler

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde silahlı kişiler tarafından işgal edilen Başbakanlık binasına Rus bayrağı çekildi. 

kirim_ukrayna_k.jpg

Parlamento ve başbakanlık binaları çevresinde güvenlik kordonu oluşturan polis, giriş çıkışlara izin vermiyor.  

Kırım Başbakanı Anatoli Mogilev'in işgalcilerle görüşmek ve taleplerini öğrenmek için başbakanlık binasına gelmesi bekleniyor.  

Kent güvenlik güçlerince kuşatıldı

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Kırım Parlamentosu'nun kimliği bilinmeyen kişiler tarafından işgal edilmesinden sonra halkın zarar görmemesi için parlamento binasının bulunduğu semtin emniyet güçlerince kuşatıldığını belirtti. 

Avakov, parlamentonun işgal edilmesinin ardından bölgedeki emniyet birimlerinin alarm durumuna geçirildiğini ve sivillerin zarar görmemesi için polisin parlamento binasının bulunduğu semti kuşattığını ve şehirde silahlı çatışma çıkmasını önlemek için gereken tedbirleri aldığını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen'den Rusya'ya Kırım uyarısı geldi

Rasmussen, NATO savunma bakanları toplantısı devam ederken Twitter'dan gönderdiği mesajında, "Kırım'daki gelişmelerden endişeliyim. Rusya'dan tansiyonu yükseltecek ya da yanlış anlamaya neden olacak herhangi bir eylemde bulunmamasını ısrarla talep ediyorum" diye yazdı. 

NATO savunma bakanlarının dün Ukrayna konusundaki ortak açıklamasında, "Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sağlam şekilde bağlı, bağımsız, egemen ve istikrarlı Ukrayna Avrupa-Atlantik güvenliğinin anahtardır. NATO ve Ukrayna arasındaki Özel Ortaklık Sözleşmesi uyarınca NATO müttefikleri, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, demokratik gelişimini ve Orta ve Doğu Avrupa'da ve kıta üzerinde istikrar ve güvenliğin anahtar faktörü olan sınırların ihlal edilemeyeceği ilkesini desteklemeye devam edecektir" denilmişti. 

NATO savunma bakanları toplantısının ardından basına konuşan Rasmussen, "Ukrayna'nın hususi hiçbir talebi olmadı" dedi. 

Rasmussen, Rusya'nın, Ukrayna sınırındaki askeri tatbikatının Ukrayna'daki son gelişmelerle hiçbir bağlantısının olmadığı konusunda kendilerini bilgilendirdiğini aktardı. 

Avrupa harekete geçti

Avrupalı diplomatlar, yeni hükümet ve geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov ile görüşmek üzere Ukrayna'ya gidiyor. 

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya ve Polonya'dan diplomatların, Ukrayna'ya gidecekleri ve yarın burada Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile koordinasyon içinde temaslarda bulunacakları bildirildi. 

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, "Ukrayna'da durumun çok tehlikeli ve ne pahasına olursa olsun büyümesini engellemenin elzem olduğunu" söyledi. 

Zaoralek, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, diplomatların ziyaretinin Kırım  Özerk Cumhuriyeti'ni kapsamayacağını ifade ederek, "Orada kimse güvenliğimizi sağlayamaz" dedi. 

Rusya yanlıları işgale destek vermek için şehire girdi

Güvenlik güçlerinin barikatını aşan kalabalık grup, Akmescit'teki parlamento binası önünde Rusya lehine slogan atıyor.

kirimprotesto.jpg

Rusya bayrakları taşıyan gruptakiler, Kırım'ın geleceğine referandumla karar verilmesini istiyor. Gösteriye destek vermek amacıyla Sivastopol şehrinden de Rusya yanlısı gruplar otobüslerle kente geldi.

Bu arada, milletvekilleri, sabah saatlerinde silahlı kişiler tarafından işgal edilen parlamento binasına girdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir