Kızgın Haitililer cesetlerle barikat kurdu

Yardımların ulaşmamasından bıkan kızgın Haitililer cesetlerle yolları kapatmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PORT-AU-PRINCE - Haiti'deki şiddetli depremin ardından yardımların kendilerine ulaşmadığından şikayet eden kızgın Haitililer cesetlerle yollara barikatlar kurdu.

Time dergisinin foto muhabiri Shaul Schwarz, kentin merkezinde cesetler ve kayalarla kurulan en az 2 barikat gördüğünü söyledi.

Schwarz, yardımların ulaşmamasından bıkan Haitililerin cesetlerle yolları kapatmaya başladığını ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Brezilya, Kanada ve diğer ülkelerle birlikte, deprem felaketinin vurduğu Haiti'nin yeniden kalkınması ve imarı için vakit geçirmeksizin uluslararası bir konferans hazırlıkları için birlikte çalışmaya karar verdi.

Fransa, Paris Kulübü'nden haiti'nin borçlarının iptalini istedi

Fransa, Paris Kulübünün üyelerinden, Haiti'nin borçlarının iptal edilmesini talep etti.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Christine Lagarde, dünyanın önde gelen kredi veren ülkelerinin oluşturduğu kulübünü üyeleri ile konu ile ilgili olarak temasa geçtiğini söyledi.

Fransız bakan, Paris Kulübü üyeleri dışında, Haiti'nin en fazla kredi aldığı ülkelerden Tayvan ve Venezüela ile de temasa geçerek, bu ülkenin borçlarının iptal edilmesini talep ettiğini söyledi.

Lagarde, Haiti'nin Fransa'ya 54 milyon euro kredi borcu olduğunu sözlerine ekledi.

Devlet Başkanı Preval: Şimdiden 7 bin kişiyi gömdük

Şiddetli depremin vurduğu Haiti'nin Devlet Başkanı Rene Preval, depremde ölen 7 bin kişinin gömüldüğünü söyledi.

Preval gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şimdiden bir toplu mezara 7 bin kişiyi gömdük" dedi.

Preval açıklamayı, depremden sonra ülkeyi ziyaret eden ilk lider olan Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Leonel Fernandez'i havalimanında karşılarken yaptı.

Fernandez de Haiti'nin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden birinin ölülerini gömerken yardım almak olduğunu söyledi.

Kızılhaç depremde 45-50 bin kişinin ölmüş olabileceğini bildirmişti.

Yaralılar, komşu Dominik Cumhuriyeti'nde tedavi görüyor

Haiti'de meydana gelen depremde başkent Port-Au-Prince'deki 8 hastanenin hasar gördüğü, yaralıların komşu Dominik Cumhuriyeti'nde tedavi edildiği bildiriliyor.

Kurtarma çalışmalarına yabancı ülkelerden gelen ekipler destek veriyor. Doktorlar, arama köpekleri, askerler ve kurtarma ekipleri çaresizlik içindeki Haitililere yardım etmeye çalışıyor. ABD, Çin ve Fransa'dan gelen kurtarma ekipleri yıkıntılar içinde canlı arıyor.

Port-Au-Prince'de caddelerin cesetlerle dolu olduğu, Genel Hastanenin morgunun otoparkına ise yüzlerce cesedin getirildiği bildiriliyor. Kentin güvenliğinden sorumlu Brezilyalı barış gücü askerleri toplu defin hazırlığı yapıyor.

BM barış gücü misyonunundan David Wimhurst, depremzedelerin yardım istediğini, kendilerinin de bunu yapmayı istediklerini, ancak Haitililerin kentin asayişi için devriye görevi yapan BM araçlarının yardım dağıtmadığını görünce kızdığını ve giderek daha da sabırsız hale geldiklerini söyledi.

Yardımların Haiti'nin başkentine gelmeye başlamasıyla birlikte havaalanındaki yetersizlikler de gün yüzüne çıktı. Port-Au-Prince'deki uluslararası Toussaint L'Ouverture havaalanına sivil uçuşların yapılmaması istendi, kontrol kulesinin çalışmadığı havaalanında uçaklar için yakıt sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

Yardım görevlisi Fevil Dubien, depremden sağ çıkanların gıda ve su sıkıntısının büyük olduğunu belirterek, insanların su için adeta savaştığını ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama da Washington'da yaptığı açıklamada, Haiti'ye ilk aşamada 100 milyon dolar vererek, ülke tarihinin en büyük yardım çalışmalarından birini başlattıklarını söyledi.

ABD'nin Güney Komutanlığı ise Kuzey Carolina'dan Haiti'ye gidecek 900 askerden 100'ünün Haiti'ye indiğini, hafta sonunda da 2 binden fazla deniz piyadesinin bu askerleri takip edeceğini duyurdu.

Dünyanın dörtbir yanından uçaklar dolusu gıda, su, çadır, battaniye, su temizleme aletleri, enkaz temizlemek için ağır vasıtalar, helikopterler ve diğer taşıma araçları Haiti'ye ulaşırken, yüzlerce arama-kurtarma, tıp ve diğer alanlarda uzman kişiler de yardım için bölgeye gelmeye devam ediyor.

Yardımlar yoğunlaşmasına rağmen, yollar ve havaalanı ve limanın yetersizliği yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında sorun yaratıyor.

Haitili havacılık yetkilileri, dün akşam saatlerine kadar 60 yardım uçağının Haiti'ye vardığını, ancak doluluk nedeniyle başkentteki havaalanında trafiğin tıkandığını, dönüş için yakıt sıkıntısı çekilmesi nedeniyle ABD'den yapılan sivil uçuşların tamamının geçici olarak durdurulduğunu ifade etti.

Save the Children adlı yardım kuruluşunun sözcüsü Kate Conradt, yardımların havaalanına geldiğini, ancak yardımların ulaştırılması için henüz bir sistem oluşturulmadığını söylerken, sistemin biran önce kurulması gerektiğinin altı çizildi.

Uluslararası yardımlar

Depremin yerle bir ettiği Haiti'ye uluslararası yardımlar akmaya başladı. On binlerce kişinin öldüğü tahmin edilen depremden sonra Haiti'ye gönderilen ve taahhüt edilen yardımlar şöyle:

Washington yönetimi başlangıç olarak 100 milyon dolarlık yardım yaptı, 2000 deniz piyadesinin yanı sıra gemiler, helikopterler ve nakliye uçakları gönderiyor. ABD ayrıca pazar gününe kadar konuşlanmak üzere bölgeye 3 bin 500 asker gönderecek.

Kanada 5 milyon Kanada doları gönderiyor. Bireysel yardımlardan toplanacak miktarla birlikte 50 milyon Kanada dolarına ulaşacak yardım, örgütler kanalıyla Haiti'ye gönderilecek. Ottawa yönetimi ayrıca bölgeye iki gemi, helikopterler, nakliye uçakları ve kurtarma ekibi gönderiyor.

Dünya Bankasının 100 milyon dolar bağışladığı Haiti'ye BM de 10 milyon dolar gönderiyor. İngiltere 10 milyon dolar yardım gönderiyor, bu ülkeden giden 4 kişilik  durum değerlendirme ekibi, 71 kurtarma uzmanı, arama köpekleri ve ağır donanım ise Haiti'ye ulaştı.

Avustralya 9.3 milyon, Norveç 5.3 milyon, Japonya 5 milyon dolar, İtalya 1, AB ise 3 milyon euro yardımda bulundu.

Hollanda ve İtalya Piskoposlar Konferansı 2'şer milyon euro, Danimarka 1.9 milyon dolar, Finlandiya 1.25 milyon euro, Güney Kore de 1 milyon dolar yardım sözü verdi.

İrlanda telekominikasyon şirketi Digicel 5 milyon dolar verdi ve telefon şebekesinin onarılması için yardım edeceğini belirtti.

İspanya 3 milyon euro para yardımı, kurtarma ekipleri, 100 ton araç gereç sözü verdi. Almanya da 1.5 milyon euro yardım, acil müdahale ekibi gönderdi.

Hindistan ve Çin 1 milyon dolar verecek, Çin ayrıca 60 kişilik kurtarma ekibi ve kurtarma köpekleri gönderiyor.

İsveç 850 bin dolar, çadır, su temizleme malzemeleri, tıbbi yardım teklifinde bulundu. Stockholm yönetimi ayrıca BM'nin yıkılan binalarının yenilerinin yapılması için kurulacak üsse ekip gönderecek.

Venezuela Haiti'ye doktor, itfaiyeci ve kurtarma görevlileri gönderdi. Meksika doktor, arama-kurtarma köpekleri ve altyapı uzmanları gönderecek. Fransa Cumhurbaşkanı kamu güvenliği idaresinden 400 çalışanın Haiti'ye gönderilmekte olduğunu, iki ameliyat birimi ve 50 yatağı olan bir geminin yola çıktığını bildirdi.

İzlanda ve Portekiz 30'ar kişiyi aşan kurtarma ekiplerini bölgeye gönderiyor, Tayvan da 23 kişilik kurtarma ekibi ve 2 ton yardım malzemesini Haiti'ye gönderdi.

İsrail bir seyyar hastane göndermeyi planlıyor, ayrıca 220 kişilik kurtarma ekibi Haiti'ye gidiyor.

İsviçre bir kurtarma ekibini Haiti'nin komşusu Dominik Cumhuriyeti'ne gönderdi. Yaklaşık 50 ton yardım maddesi bulunan uçağın ise bugün yola çıkması planlanıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi 3 bin ceset torbası ve 50 ton yardım malzemesini İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinden bu gece yola çıkarıyor.

Başbakanlık mobil hastane ve insani yardım malzemesi gönderecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Haiti'ye, mobil hastane ve insani yardım malzemesi gönderileceğini bildirdi. 

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Haiti'de 12 Ocak 2010 tarihinde 7,2 büyüklüğünde meydana gelen depremi müteakip, Haiti Hükümeti'nin uluslararası yardım çağrısı yapması üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonuyla, Sağlık Bakanlığından temin edilen bir mobil hastane, 2 adet sağlık tarama aracı, 20 kişilik sağlık ekibi ve 10 ton ilaç ile tıbbi malzeme, Kızılay Genel Başkanlığından temin edilen 20 ton ağırlığında çadır, battaniye, gıda ve mutfak seti, Genelkurmay Başkanlığına ait bir uçak ile deprem bölgesine gönderilecektir" ifadesi kullanıldı.

Ölen yada kayıp olduğu bildirilen yabancılar

Depremden sonra bu ülkede yaşayan çok sayıda yabancıdan da haber alınamadığı bildiriliyor.

Amerika kıtasının en fakir ülkelerinden biri olan Haiti'de hayatını kaybettiği ve kayıp olduğu bildirilen yabancıların ülkeleri ve sayıları şöyle:

Brezilya: 15 ölü, 5 kayıp

Dominik Cumhuriyeti: 4 ölü

Kanada: 3 ölü, 5 kayıp

Fransa: 2 ölü

Meksika: 1 ölü

İtalya: 100 kayıp

Kosta Rika: 5 kayıp

Danimarka: 2 kayıp

Şili: 2 kayıp

Uruguay: 1 kayıp

Hollanda: 3 yaralı, 22 kayıp

Polonya: 4 kayıp

Norveç: 1 kayıp

BM: 36 personelinin öldüğünü doğruladı, yaklaşık 200 BM görevlisi de kayıp

ABD: 1 ölü, 3 kayıp. ABD'nin Haiti büyükelçisi Haiti'de sayıları 45 bin olduğu tahmin edilen Amerikalıdan yaklaşık 1000 kişi ile bağlantı kurulduğunu duyurdu.