KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: Barış içinde yaşamanın yollarını aramalıyız

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Kıbrıs Konferansı'nın sonuçsuz kalmasına ilişkin, "Çabalarımızı iyi komşular olarak barış içinde yaşamanın yollarını aramaya yönlendirmeliyiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan Kıbrıs Konferansı'ndan uzlaşı çıkmamasının nedeninin Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türkleri ana vatan Türkiye’den kopararak, bunun sağladığı güvenceden mahrum etmeye çalışması olduğunu belirtti.

Bakan Ertuğruloğlu yaptığı yazılı açıklamada, yarım asırdır devam eden ve sonuç alınamayan müzakere sürecinin, tarafların Kıbrıs konusundaki pozisyonları ve vizyonlarının taban tabana zıt olduğunu nihai bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Bu dönemin karşılıklı suçlamalarla değil Kıbrıs’ın iki halkın ve devletin iyi komşuluk ilişkileri içerisinde daha gerçekçi zeminde ele alınması için bir fırsat olarak kullanılması gerektiğine işaret eden Ertuğruloğlu, İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı'ndan bir uzlaşı çıkmamasının nedeninin Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türkleri ana vatan Türkiye’den kopararak, bunun sağladığı güvenceden mahrum etmeye çalışması olduğunu vurguladı.

Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs coğrafyasının iki eşit halkı iyi komşuluk ilişkileri içinde karşılıklı anlayışa dayalı bir uzlaşı bulmaya zorladığını belirterek, "Federal bir ortaklık yoluyla sağlamaya yönelik çabalar başarısız kaldığına göre, çabalarımızı iyi komşular olarak karşılıklı saygı ve yan yana barış içinde yaşamanın yollarını aramaya yönlendirmeliyiz. Bu hem bizim vizyonumuz hem de gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzdur." değerlendirmesinde bulundu.