KKTC'de Asil Nadir eylemi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



LEFKOŞA - KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türklerinin uluslararası ambargo ve izlasyonları aşmak zorunda olduğunu ifade ederek, "Bunun için de Asil Nadir gibi uluslararası iş adamlarının burada yatırım, iş yapması gerekiyor" dedi.
KKTC'de ağırlıklı olarak üretici örgütlerden oluşan çok sayıda sivil toplum örgütü, İngiltere'de 10 yıl hapse mahkum edilen Asil Nadir'e destek eylemi yaptı.

Asil Nadir'in kendileri için çok önemli bir iş adamı olduğunu, içinde bulunduğu sıkıntılı durumunun kendilerini üzdüğünü ifade eden Bakan Tatar, Nadir'in kendileri için bir "kahraman" olduğunu söyledi.
Nadir'in "dolandırıcılıkla" suçlanmasını kabul etmediklerini kaydeden Tatar, "Çünkü, Asil Nadir cebinde para tutmayan bir iş adamıdır. Bulduğu paraları tekrar yatırıma dönüştürüyordu" dedi.
Asil Nadir'i Kıbrıs Türklerinin her zaman büyük bir saygıyla andığını dile getiren Tatar, "Nadir gibi iş adamlarına ihtiyaçları olduğunu" söyledi.
Nadir'in KKTC'ye uluslararası sermayeyi getirdiğini, ambargoları kendi yöntemleri ile deldiğini, Kıbrıs Türklerinin önünü açmak için çok cesur adımlar attığını, Kıbrıs Türk halkına ve ekonomisine büyük hizmetleri olduğunu belirten Tatar, "Bize göre bir kahramandı. Şimdi onun bu şekilde yargılanması ve içeriye atılması bizi üzmektedir" dedi.
Eylemle, Asil Nadir'e yapılanların hakısızlık olduğunu vurguladıklarını kaydeden Tatar, sürecin siyasi boyutunun bulunduğuna işaret etti.
Bakan Tatar, Nadir'in şirketi Polly Peck'in büyümesine Rum yönetimin tepkisinin olduğunu, buna karşı Rum tarafının bir fon oluşturarak karşı propaganda yaptığını ve bu çalışmaların mahkeme kayıtlarına geçtiğini anlattı.
Tatar, "Kıbrıs Türkü yaşamak zorundadır, Kıbrıs Türkü ambargo ve izlasyonları aşmak durumundadır. Bunun için de Asil Nadir gibi uluslararası iş adamlarının burada yatırım, iş yapması gerekiyor. O bakımdan Rumların, İngiltere'den Asil Nadir'in iadesini isteyerek Güney Kıbrıs'ta yargılamaları girişimi de kınıyoruz. Bu gerçekten kabul edilecek bir şey değildir" diye konuştu.

"Çökertmek için özel ofis kurdular"

Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar da, eylemi organize eden üretici örgütlere teşekkür ederek, eylemin tamamen örgütlerin inisiyatifi ile gerçekleştiğini söyledi.
Eylemin, özellikle İngiltere'nin garantör ülke olarak her iki topluma da eşit davranması gerektiği, Kıbrıs Türklerinin haklı özgürlük mücadelesine karşı Rumların devam ettirdiği ekonomik ambargo ve siyasi komplolara son verilmesi için bir mesaj niteliği taşığına da işaret eden Akar, "Tüm ilgili taraflarca bu mesajın alınmasını diliyorum" dedi.
Rumların, 1982 yılından itibaren Asil Nadir ve başında olduğu Polly Peck şirketine kötülük yapmak için özel ofis kurduğunu savunan ve bu ofisinin başında olan kişinin şimdi Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın müzakerelerde özel temsilcisi olduğunu kaydeden Akar, İngiliz mahkemelerine yansıyan belgelerde, Yakovu'nun, Asil Nadir'in yükselişinden rahatsızlık duyduğunu ve bu yükselişin durdurulması gerektiğini, bunun için neler yapıldığını itiraf ettiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir