”KKTC'de hedef eşit ortaklık ”

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, Rum basınında çıkan haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, "Kıbrıs'ta taraflar arasında devam eden müzakerelerin hedefinin, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının eşitliğine dayalı yeni bir ortaklık oluşturmak olduğunu" belirtti.

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, "Kapsamlı müzakereler sürecinin sonunda kurulacak yeni devlet, Kıbrıs cumhuriyetinin devamı olacak" yönünde Rum basınında çıkan haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Sözkonusu haberlerin asılsız olduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasına bu hedefle oturmadığını bir kez daha ilgili tüm taraflara duyurma ihtiyacı hissettiklerini kaydeden Bakan Özgürgün, taraflar arasında devam eden müzakerelerin hedefinin Kıbrıs Türk ve Rum tarafının eşitliğine dayalı yeni bir ortaklığın oluşturulması olduğunu, bunun Türk tarafınca birçok kez dile getirildiğini vurguladı.

"Kıbrıs Türk tarafı ilk günden itibaren müzakere masasında hedeflediği nihai anlaşmanın temel ilkelerini ortaya koymuş ve kırmızı çizgilerini açıklamıştır" diyen Özgürgün, "müzakerelerin hedefinin, sulandırılmamış iki kesimliliğe, iki halkın siyasi eşitliğine, Kıbrıs Türk Kurucu Devleti ile Kıbrıs Rum Kurucu Devletinin eşit statüsüne dayalı yeni bir ortaklığın kurulması ile Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam ettiği bir anlaşmaya varmak olduğunu" belirtti.

Yeni kurulacak ortaklık devletinin uluslararası kuruluşlara üyeliğinin de bu bağlamda yeniden gözden geçirileceğini kaydeden Özgürgün, şöyle devam etti:

"Yeni ortaklık cumhuriyeti kesinlikle 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı olmayacaktır, Kıbrıs Türk tarafının bu tür bir vizyon öngören kapsamlı bir anlaşmaya onay vermeyeceği açıktır. Kıbrıs Türk tarafının ne isim altında olursa olsun Rum hegemonyasının devam edeceği ve Kıbrıs Türk halkının azınlık statüsüne düşürüleceği bir düzenlemeyi kabul edeceğini düşünmek hayaldir."

Rum yönetimine uyarı

Kıbrıs Rum liderliğinin, müzakerelerin hedefini açık ve net bir şekilde halkına açıklamakla yükümlü olduğunu da vurgulayan Özgürgün, Rum yönetiminden halkını doğru bilgilendirmesini, asılsız yanlış bilgilerle kandırmamasını istedi.

Özgürgün, şu görüşlere yer verdi:

"Güney Kıbrıs Rum yönetimi liderliğini bir kez daha uyarıyor, bu tür provokatif açıklamaların müzakereler sürecine hiçbir şekilde olumlu etkisinin olmadığı gerçeğini yineliyoruz. Kıbrıs Rum liderliğini, siyasi eşit ortağı Kıbrıs Türk tarafı ile yeni bir ortaklık anlaşmasına varmak için ciddiyetle ve iyi niyetle müzakere etmeye davet ediyor ve Kıbrıs meselesinin başka hiçbir şekilde çözümünün mümkün olmadığı gerçeğini bir kez daha hatırlatıyoruz."

KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndan yalanlama

Öte yandan, KKTC Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, gazeteci-yazar Hasan Kahvecioğlu'na Rum Politis gazetesinde yayınlanmak üzere herhangi bir demeç vermediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, "Güney Kıbrıs'ta yayımlanan Politis'te, dün Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın 'özel demeci' olarak lanse edilen haber ve haberde ifade edilenler gerçek değil" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Talat'ın gazeteci-yazar Hasan Kahvecioğlu'na Politis'te yayımlanmak üzere herhangi bir demeç vermediği kaydedilen açıklamada, Kahvecioğlu'nun 24 Haziran Çarşamba günü, Halkın Sesi gazetesi yazarı olarak katıldığı toplantıda edindiği izlenimleri, Cumhurbaşkanı'nın Politis'e özel demeci olarak kaleme aldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Halkın Sesi yazı işleri kadrosu ile yaptığı sohbette ortaya koyduğu görüşlerin, bugüne kadar ifade ettiklerinden farklı olmadığı ve Politis gazetesinde yayımlananlarla bağdaşmadığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Talat'ın ortaklık devletinin oluşumuyla ilgili görüş ve tutumunun bilindiğine işaret edilen açıklamada, Türk tarafının tutumu şöyle izah edildi:

"Cumhurbaşkanımızın, ortaklık devletinin 'iki devletin birleşmesi ile oluşturulacağını' veya 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devam edeceğini' çağrıştıracak ifadeler kullanması elbette beklenemez. Bilindiği gibi, Türk tarafının tutumu, bir anlaşma ile oluşacak olan birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 'yeni bir ortaklık' olacağı ve kendine has yöntemlerle, adada mevcut olan iki devletten bir kısım unsurları bünyesinde taşıyarak oluşacağı şeklindedir."

Politis'teki haberler

Rum Politis gazetesinde dün "Yeni devlet iki devletin birleşmesinden oluşacak" başlığıyla, verilen haberde, "Yeni devletin yapısının nasıl olacağı" şeklindeki soruya karşılık Talat'ın, "çözüm sonrasında kurulacak yeni devletin iki devletin birleşmesinden oluşacağını, ancak bu ortaklığın yüzde 50 Kıbrıs cumhuriyeti, yüzde 50 KKTC şeklinde olmayacağını" söylediği aktarılmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın yalanladığı haber göre, Talat, devamında, "Büyük çoğunluğu Kıbrıs cumhuriyeti olacak. BM'de temsil edilme ve AB'ye katılım devam edecek, ancak Kıbrıs Türk devletinin de uyum süreci olacak" dediği savunulmuştu.

Politis'teki habere, KKTC'de bazı sivil toplum örgütleri de tepki gösterdi.