”KKTC'nin altyapısını küresel rekabete hazırlaması önemli”

KKTC'de Türksat ile up-link anlaşması, Telekom arasında fiber optik hat anlaşması ve limanlar konusunda anlaşma imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRNE - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, KKTC'nin haklı sesinin dünyaya duyurulmasına çalışılırken, altyapısının da küresel rekabete hazır hale getirilmesinin önem arz ettiğini söyledi.

KKTC'de, Türksat ile Bayrak Radyo Televizyonu (BRT) arasında up-link anlaşması, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türk Telekom arasında fiber optik hat anlaşması ve KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında da limanların iyileştirilmesi ve geliştirilmesini öngören 3 anlaşma imzalandı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, limanlar konusundaki anlaşmayı imzalarken, diğer iki anlaşmaya da tanık olarak imza koydu.

İmza töreninde, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı ile bazı bakanlar da hazır bulundu.

Yeni fiber optik hat

Anlaşmalar, "Bilişim Adası Çalıştayı"nın yapıldığı Acapulco Otel'de imzalandı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, imzaların atılmasından sonra yaptığı açıklamada, yeni fiber optik hattın, KKTC'nin Türkiye ve dünyaya iletişim hatları kapasitesinin artırılmasına yönelik önemli bir proje olduğunu vurguladı ve projenin 4 ay gibi bir sürede tamamlanacağını bildirdi.

Türkiye'den KKTC'ye deniz altından su getirme projesi olduğuna da işaret eden Yıldırım, "Onun kadar büyük olmasa da, çok daha kısa sürede, o proje (su projesi) 4 yılda gerçekleşecek, bu 4 aydan kısa bir sürede gerçekleşecek. Kıbrıs'ın önümüzdeki 20-30 yıllık iletişim altyapısını, iletişim otobanlarını böylece tamamlamış oluyoruz" dedi.

Yıldırım, adanın bilişim adası olması için böyle bir "iletişim otobanının" yapılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

KKTC'de yapımı devam eden yolların tamamlanması için, 70 milyon TL'lik yol yapımı ihalesinin tamamlandığını bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Görüldüğü gibi haberleşmeden ulaşıma Kıbrıs'ın dünyaya haklı sesini duyururken, altyapısının da aynı şekilde hazır hale getirilmesi, gelecek günlerde küresel rekabet açısından, Rum tarafındaki altyapıdan geri kalmaması bakımından önem arz ediyor. Bu konuda, Sayın Başbakanımız (Recep Tayyip Erdoğan) ve sizin ortaya koyduğunuz irade doğrultusunda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Hayırlı uğurlu olsun."

Yıldırım, yapılan anlaşmalarla KKTC'nin "bilişim adası" olması yönünde ilk harcın konduğunu belirtti.

Hattı Türk Telekom çekecek

Türk Telekom, Gazimağusa yakınlarındaki Yeni İskele ile Hatay-Samandağ arasında çekilecek alternatif hatla KKTC'nin günümüz şartlarında gün geçtikçe ve hızla artan ses, internet ve veri trafiği için gerekli bant genişliğine ulaşmasına imkan verecek.

Protokol gereği projenin yatırım maliyeti Türk Telekom tarafından üstlenilirken, KKTC Telekom Dairesi de yapılacak yatırımların işletme faaliyetlerini üstlenecek.

Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Türkiye'nin öncü telekomünikasyon ve yakınsama teknolojileri grubu olarak, yakınsama vizyonumuzu teknoloji ve altyapıya yaptığımız yatırımlarla destekliyoruz. Yaptığımız bu yatırımla Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında ikinci ve daha güçlü bir iletişim köprüsü kurmuş olacağız."