Koalisyon liderleri azil konusunu görüşecek

Pervez Müşerref televizyondan yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında istifasını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSLAMABAD - Pakistan'da, Devlet Başkanı Pervez Müşerref istifasını açıklamasının ardından koalisyon liderleri bugün azil konusunu ele alacaklar.

Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, iktidardaki koalisyonun liderlerinin bugün ilerleyen saatlerde bir araya geleceklerini ve Müşerref'in yargı önüne çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunu ele alacaklarını söyledi.

Bu arada, Enformasyon Bakanı Şeri Rehman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Müşerref'in istifasını "demokratik güçlerin zaferi" olarak yorumladı. Rehman, "uzun bir süreden beri ülkenin üzerinde bulunan diktatörlüğün gölgesinin" kalktığını belirtti. Suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun lideri olduğu iktidardaki Pakistan Halk Partisi'nin sözcüsü Ferzana Raca da Müşerref'in istifasını, "Bu tüm demokratik güçlerin, Benazir Butto'nun ve demokrasi için hayatını kurban edenlerin zaferi" sözleriyle karşıladı.

"Her şeyi halkım ve ülkem için yaptım"

Devlet Başkanı Müşerref, bugün istifasını açıkladığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkeyi "tehlikeli azil tartışmasına" sokmamak istediğini, "her şeyi halkı ve ülkesi için yaptığını" belirtti. Devlet Başkanlığı görevini 9 yıl sürdüren Müşerref, duygusal konuşmasında, "Umarım, ülke ve halk, hatalarımı affeder" dedi. Müşerref, azil girişimiyle ilgili olarak, bunun ülkenin ve devlet başkanlığı makamının itibarını etkileyeceğini söyledi. Hakkındaki azil tartışması için kimseden bir şey istemediğini belirten Müşerref, "Geleceğimi, halkın ve ülkenin ellerine bırakıyorum" dedi. Müşerref, konuşmasının başında istifasını bugün Meclisi başkanlığına göndereceğini belirtmişti. Müşerref, hukuk danışmanları ve siyasi yandaşlarıyla görüşmeler yaptıktan ve tavsiyelerini aldıktan sonra "istifa etme kararını aldığını" açıklamıştı. Pakistan Halk Partisi öncülüğündeki koalisyon hükümeti, 8 Ağustosta, Müşerref hakkında azil işlemi başlatmayı planladığını açıklamıştı.