Kolombiya bir örgütle daha barışıyor

Kolombiya hükümeti FARC'dan sonra ELN örgütüyle de barış görüşmelerine başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kolombiya hükümeti ve ülkenin ikinci büyük gerilla grubu olan ELN arasında 27 Ekim'de barış görüşmelerine başlanacağı açıklandı. 

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'un en büyük gerilla grubu olan FARC örgütü ile imzaladığı barış anlaşmasının yapılan referandumda halk tarafından reddedilmesinden sonra, bu yeni girişimin Santos'u desteklemesi bekleniyor. Venezuela hükümetinin ev sahipliğinde Caracas'ta imzalanan bir anlaşmaya göre, 2 bin militanı olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Kolombiya hükümeti arasındaki görüşmeler Ekvador'da yapılacak.

Santos bu konudaki açıklamadan sonra yaptığı bir konuşmada, "Biz, zorluklara rağmen büyüyen bir ulusuz. Barışı elimizden kaçırmayacağız. Tersine, artık ELN ile de birlikte ilerleyeceğimize göre, barış daha güçlü ve daha eksiksiz olacak"
dedi. 

Santos FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile 52 yıl süren silahlı mücadeleyi sona erdiren anlaşmada gösterdiği çabalar için bu yılın Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli olduNobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

ELN, 50 yıl önce radikal eğilimli Katolik papazların kurduğu bir örgüt ve 2014 yılından beri hükümetle gizli görüşmeler sürdürüyor.

İki silahlı örgütle barış yapılsa bile bunun uyuşturucu kaçakçılığı ve başka türde suç dalgasından etkilenen ülkede şiddeti hemen durdurması beklenmiyor ancak savaş nedeniyle girilemeyen bölgelerde ekonomik faaliyetin başlamasına ve ordunun uyuşturucu çeteleriyle mücadeleye daha çok kaynak ayırabilmesine yol açabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir