Komşu'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Yunanistan'da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda cumhurbaşkanı seçilemedi. İkinci tur seçimleri 23 Aralık'ta yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda cumhurbaşkanı seçilemedi.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Dimas, parlamentoda 295 milletvekilinin katıldığı oylamada yeterli oyu alamadı. İlk turda seçilebilmesi için 200 oy gereken Dimas'a 160 "evet" oyu verildi. 135 milletvekili ise "çekimser" kaldı. 

Koalisyon hükümetini oluşturan Yeni Demokrasi ve PASOK partileriyle bazı bağımsız milletvekilleri tarafından desteklenen Dimas, tek aday olarak seçime katıldı. 

Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Yunan Komünist Partisi (KKE), Demokratik Sol (DHMAR), Altın Şafak (Hrisi Avgi), Bağımsız Yunanlılar (ANEL) ve bazı bağımsız milletvekilleri ise oylamada çekimser kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 23 Aralık Salı günü yapılacak.

Atina'daki Koridalos hapishanesinde "suç örgütü kurma ve yönetme" suçlamasıyla  tutuklu bulunan 7 Altın Şafak milletvekili ise hapishane savcısının izniyle, yoğun güvenlik önlemleri altında oylamaya katıldı.  

Yunan anayasasına göre parlamento 5 gün aralıklarla yapılan 3 tur oylama sonunda cumhurbaşkanı seçemezse meclis 10 gün içinde feshediliyor ve erken genel seçime gidiliyor. Anayasa, bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için 300 sandalyeli parlamentonun birinci ve ikinci turunda 200, üçüncü turda ise 180 üyesinin oyunu arıyor. 

300 sandalyelik parlamentoda Yeni Demokrasi Partisi 127, Panellen Sosyalist Partisi (PASOK) 28, ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) 71, Demokratik Sol (DHMAR) 10, Altın Şafak (Hrisi Avgi)16, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 12, Bağımsız Yunanlılar'ın (ANEL) 12 ve bağımsız 24 milletvekili bulunuyor.    

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Dimas        

Yeni Demokrasi milletvekili olan Stavros Dimas 1941'de Korent'e doğdu. Atina Hukuk Fakültesi'ni bitiren Dimas, Londra ve New-York üniversitelerinde Siyasal Bilgiler'de yüksek lisans ve doktora yaptı. 1968-1975 yılları arasında New-York'ta Wall Street'e daha sonra BM Dünya Bankası'nın Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde yatırım alanında uzman olarak çalıştı. 1975'te Yunan Sanayi ve Kalkınma Bankası'nda (ETBA) Başkan Yardımcısı görevinde iken aynı zamanda Yunanistan'ın Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile yürütülen müzakerelerde komite üyesi görevini de sürdürdü. 1977'de ilk kez Yeni Demokrasi Partisi ile seçimlere katılan Dimas, 2004 yılına kadar Yeni Demokrasi Partisi çatısı altında devamlı milletvekili olarak seçildi. 2011'de Lukas Papadimos başkanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nde Dışişleri Bakanı görevini de üstlenen Dimas Tarım, Enerji, Endüstri ve Teknoloji Bakanlıklarında görev aldı. 2004'te ise AB İstihdam ve Sosyal Meseleler Kömiseri devamında ise Çevre Komiserliği'nde görev aldı. Evli ve üç çocuk sahibi olan Dimas çok iyi derecede İngilizce biliyor.