Komşu'da drahmiye dönüş riski

AB yanlısı merkez sol To Potami Partisi lideri Theodorakis, "Yunanistan'da drahmiye dönüş riski hala var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'da Avrupa Birliği (AB) yanlısı olarak bilinen merkez sol To Potami Partisi lideri Stavros Theodorakis, Pazar günü yapılacak seçimlerden sonra, büyük reformlar yapılmazsa ülkede dördüncü kurtarma paketine ihtiyaç  duyulacağı ve Yunanistan'ın eski para birimi drahmi'ye geri dönülebileceği uyarısında bulundu.  

 Potami Partisi lideri Theodorakis, 20 Eylül'de yapılacak erken seçim öncesi AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.  

 Ülkede 2009'dan beri devam eden ekonomik krizin ve istikrarsızlığın eski partilerin izlediği politikaların sonucu olduğunu savunan Theodorakis, partisinin seçim vaatlerine yönelik şunları söyledi:  

"Ülkenin tüm büyük sorunlarına gerçekçi çözümler sunuyoruz. Parti olarak önceliklerimiz arasında Avrupa yanlısı bir siyaset izlemek var. Halk, Potami'ye oy vermekle diğer partileri de bizimle işbirliği yoluna çekecek. Partimiz, oyların yüzde 10'unu kazanması halinde eski siyasi sistemi değiştirmeyi hedefliyor. Bizim partimizde bunu yapacak hem insan hem de çözüm var." 

Kamuouyu yoklamaları, hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olamayacağını gösteriyor ve seçim sonrası yine bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor.  

Seçim sonrasında olası bir koalisyon hükümetinde yer alıp almayacakları hususunda da değerlendirmede bulunan Theodorakis, şöyle devam etti:  

"Sadece Avrupa yanlısı bir koalisyon hükumetinde yer alırız ve hükümette yer alırsak önemli bir rolümüz olacağını düşünüyoruz. Biz, koltuk meraklısı değiliz. Kurtarma paketinin halkı olumsuz etkileyen şartlarını düzeltmek için uğraşacağız ve ülkenin kalkınması için elimizden geleni yapacağız. Ülkenin en az üç yıl yeni bir seçime gitmemesi için uğraşacağız" 

"Çipras'a açık çek vermedik" 

Theodorakis, Avrupalı kreditörlerle imzalan 3. kurtarma paketi anlaşmasına ilişkin ise, ""Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras'a Nisan ayından bu yana bir anlaşma getirmesini ve bunu onaylayacağımızı söylemiştik" dedi. Çipras'ın anlaşmayı getirdiğini ancak bu konuda geç kaldığını ifade eden Theodorakis, şunları söyledi: 

"Şu an hesap kabarmış durumda. Bankalar kapalı ve ekonomi komada. Kurtarma paketi anlaşmasını Yunanistan'ın AB'de kalması için destekledik ama Çipras'a açık çek vermedik. Şimdi mutabık kalınan konuları uygulamak, aynı zamanda da krizden çıkmak için büyük reformlar yapmak gerekiyor. Aksi halde dördüncü bir kurtarma paketine ihtiyaç duyulabilir ve eski para birimi drahmiye geri dönme riski ortaya çıkar." 

AB'nin mülteci politikasına eleştiri 

AB'nin sığınmacı politikasına ilişkin değerlendirmede de bulunan Theodorakis, AB'yi zamanında harekete geçmemekle suçladı.  

Theodorakis, "AB'nin vaktinde ve daha kararlı hareket etmesi gerekiyordu. Ne yazık ki birçok konuda olduğu gibi önce kriz ortaya çıkıyor sonra da bu krize çözüm getirecek mekanizmalar oluşturuluyor. Aynı şey sığınmacı konusunda da yaşanıyor. Binlerce sığınmacı Avrupa kapısına dayanınca AB bu konuyu ciddiye almaya başladı" ifadelerini kullandı.  

İnsan kaçakçılarıyla mücadele edilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Theodorakis, "Mültecilerin dramının pazara dönüştürülmesine izin vermemek görevimiz. Yunanistan, AB'ye Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan Türkiye'ye daha fazla destek olması için baskı yapmalı" diye konuştu.  

Potami Partisi  

AB yanlısı Potami Partisi 5 Ocak'taki erken seçimlerde 300 sandalyeli mecliste yüzde 6,05 oy alarak 17 milletvekiliyle dördüncü parti olmuştu.  

Seçimlerden birinci çıkan SYRIZA'nın Potami ile koalisyon kurması beklenirken, SYRIZA, AB yanlısı Potami ile değil, AB'nin dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı çıkan, kendisini halkçı merkez sağ olarak tanımlayan Bağımsız Yunanlılar Partisi ile koalisyon hükümeti kurmuştu.  

Potami Partisi, Yunan medyasında uzun yıllar gazetecilik yapan Stavros Theodorakis tarafından kuruldu. Partiden aday olanlar arasında akademisyen, yazar, 
              

 

Bu konularda ilginizi çekebilir