Konsey'den 'somut ateşkes' çağrısı

AB Dönem Başkanı Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, savaşı durdurmak için çaba harcayacaklarını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - Brüksel'de düzenlenen olağanüstü AB Konseyi toplantısından Kafkasya'daki çatışmalarla ilgili "somut bir ateşkes" çağrısı çıktı.

Konsey sonunda basın toplantısı düzenleyen AB Dönem Başkanı Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bakanların "öneri ve sorgulamalarda bulunduklarını" belirtti, bu aşamada insan haklarını yargılamayacaklarını, kimin iyi kimin kötü olduğunu sorgulamayacaklarını, savaşı durdurmak için çaba harcayacaklarını ifade etti.

AB'nin Kafkaslarda varlık göstermekte kararlı olduğunu, birçok üye ülkenin bunu istediğini, bir barış gücü oluşturmanın değil, kontrol mekanizmasına katılımın söz konusu olacağını anlatan Kouchner, siyasi bir çözüm gerektiğini, sorunu dondurmanın yeterli olmayacağını anlattı.

BM Güvenlik Konseyi kararı gereği üzerinde duran Kouchner, beklemekten, eylül başına kadar gelişmeleri izlemekten söz etti.

Kouchner, AB'nin konuyu, 5-6 Eylül tarihlerinde, Fransa'nın Avignon bölgesinde yapılacak AB Konseyi'nde tekrar ele alacağını, bu toplantıda Rusya ile ilişkilerin de gözden geçirileceğini ifade etti.

Yürütme organı olan AB Komisyonu, eylül toplantısına kadar çeşitli hazırlık ve önerileri değerlendirmekle görevlendirildi.

AB Konseyi toplantısının ardından yayınlanan belgede, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gözlem görevine daha fazla etkinlik kazandırılması istendi.

Rus birlikleri Orjoosani kasabası yönüne saptı

Bu arada Gürcistan'ın Gori kentinden başkent Tiflis yönünde ilerleyen Rus zırhlı araç konvoyu, Gori yakınındaki Orjoosani kasabası yönüne saptı.

Bölgede bulunan AA muhabiri, ayrılıkçı Güney Osetya sınırındaki Gori'den çıkarak Tiflis'e giden yol üzerinde Gürcistan içlerine doğru ilerleyen Rus zırhlı konvoyunun Orjoosani kasabasına giden yola saptığına tanık oldu. Rus konvoyunun Gori kentinden hareketi bölgede bulunan çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci arasında büyük paniğe neden oldu. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Reuters'a ajansına, "Herhangi bir Rus birliği ya da zırhlısı Tiflis'e doğru gitmiyor" dedi.

Saakaşvili: Rusya, Tiflis'i kuşatmaya çalışıyor

Öte yandan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Tiflis'e yönelen "Rus birliklerinin başkenti kuşatmaya çalıştığını" söyledi.

Saakaşvili, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Ruslar başkent yönünde toprak kazanıyorlar. Bir yuvarlak oluşturuyorlar. Kanımızın son damlasına kadar başkentimizi koruyacağız. Ruslara hiçbir zaman teslim olmayacağız" diye konuştu.

Mihail Saakaşvili, ayrıca Rusya'nın Güney Osetya'ya askeri müdahalesinden sonra ABD'yi başta "hoşgörülü" açıklamalar yapmakla suçladı. Saakaşvili, "Samimi konuşmak gerekirse, Washington'ın ilk baştaki bazı açıklamaları Ruslar tarafından yeşil ışık şeklinde algılandı, çünkü çok hoşgörülüydü. Ruslar hoşgörü dilinden anlamazlar" dedi.

Bu arada Gürcistan, özel birliklerini, Tiflis'in çevresine yerleştiriyor. Gürcistan, Rus konvoyunun ayrılıkçı Güney Osetya sınırındaki Gori kentinden çıkarak yaklaşık 20 kilometre ülkenin iç kısmına ilerlemesi üzerine özel birliklerini başkent Tiflis etrafına yerleştirmeye başladı.