Kredi talebindeki artış, Türkiye'nin IMF ile anlaşması ihtiyacını artırıyor

JP Morgan'a göre, likiditeyi çekmek için kredi talebi ile Hazine rekabete girerse Hazine'nin borçlanma maliyeti yükselebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - JP Morgan tarafından yayınlanan bir raporda Türkiye'de canlanma gösteren kredi talebi ele alındı. Kurum kredi talebindeki canlanmanın piyasadaki likiditeyi çekme konusunda kredi talebi ile Hazine'yi rekabete sokarak Hazine'nin borçlanma maliyetini yükseltebileceğini öne sürdü.

JP Morgan kredi talebindeki canlanmanın Türkiye açısından IMF ile anlaşmaya gitmeyi daha zorunlu hale getirdiğini belirtti. JP Morgan'ın bugün yayınlanan raporunda şu ifadelere yer verildi:

-TCMB'nin haftalık verileri iç piyasada kredi talebinde canlanmaya işaret ediyor

- Tüketici kredileri kademeli ancak sürekli bir şekilde artmakta. Tüketici kredilerindeki artış 14 haftadan bu yana sürüyor. Bu aynı zamanda son 5 yılda tüketici kredilerinde yaşanan en uzun yükseliş sürecini ifade etti.

- Şirket kredilerinde gözlenen toparlanma önemli bir gelişme. Şirket kredileri son üç haftada yüzde 2.7 oranında arttı ve bu artışta özel sektör bankalarının payı gözlendi.

- Kredilerdeki bu toparlanma Türkiye'nin büyüme sürecine yardımcı olabilir. Stoklarda son 20 aydır yaşanan gerileme şimdiden güçlü bir büyüme için zemin hazırlamış durumda. Kredilerde yaşanan bu canlanma da beklenen büyüme için bir tetikleyici unsur olabilir.

- Bununla birlikte bu gelişme ayrıca mali pozisyona dair endişelerin baskın bir hal almasına ve reel büyümenin üzerinde baskı oluşturarak bir IMF anlaşmasını daha mümkün hale getirebilir.

- Hazine'nin yüksek yerel borçlanma oranı şimdiden bankacılık sistemindeki aşırı likiditeyi çekmiş durumda  ancak henüz bu kredi talebinin düşük olması nedeniyle bir sorun oluşturmuyor.

- Ancak kredi talebi artmaya başladı ve bu talep bankaların likiditesini çekmek için Hazine ile yarış haline girecek.

- Daha düşük riskli bir yatırım aracı olması nedeniyle devlet tahvilleri burada bir avantaja sahip ve bu da hızlı bir ekonomik toparlanmanın önüne geçebilir. Bu rekabet ayrıca Hazine'nin borçlkanma maliyetlerini yükseltebilir.

- Bu nedenle biz IMF programının büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli olduğuna inanıyoruz.

- Hazine yerel borç çevirme oranının IMF olmaksızın yüzde 99.5 olacağını öngörüyor. Bizim beklentimiz bunun yüzde 104 olacağı yönünde.

- Bununla birlikte eğer üç yıllık bir borçlanma programı ile Türkiye'nin IMF'den 15 milyar dolar alması halinde borç çevirme oranı hızla yüzde 84'e gerileyecektir. Bu da bankalara artan kredi talebini karşılamaları için yeterli imkanı tanıyacaktır.