Kriz 12-18 ay sürecek

MB'nin eski başkanlarından Gazi Erçel, krizin 12-18 ay arasında sürmesini bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ÇANAKKALE - "Hükümet, IMF ve Avrupa Birliği ile yaptığı görüşmeleri kriz ortamında fırsata dönüştürebilir" diye konuşan Merkez Bankası'nın eski başkanı Gazi Erçel, krizin 12-18 ay arasında sürmesini beklediğini söyledi.

Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (ÇASİAD), düzenlediği "Global Krizin Ülkemiz Ekonomisine Olan Etkileri" adlı panelde konuşan Erçel, global krizde önlem alınmakta gecikildiğini öne sürdü.

Erçel, ekim ayının başında Washington'da yapılan IMF toplantısında dünyanın en büyük bankalarının temsilcilerinin birbirlerine, "Biz, birbirimize kredi kullandırmıyoruz, borç vermiyoruz, ne olacak bu durum, nasıl çıkacağız bu sorunun içinden?" dediklerini anlattı.

Ekim ayında banka batışlarının başladığını, IMF toplantısıyla bazı bankaların batmalarının engellendiğini belirten Erçel, "Hepimizi belirsizliklerle dolu uzun ve sıkıntılı bir yol bekliyor. Bundan herkes emin olsun" ifadesini kullandı.

Kriz 12-18 ay sürecek

Sanayileşmiş ülkelerde herhangi bir ekonomik durgunluk ortaya çıktığı zaman, bunun 12-18 aylık bir süreye denk geldiğini, bir IMF uzmanının buna benzer 120 resesyonu inceleyerek, hafif resesyonun 4 çeyrek, ağır resesyonun ise 5 çeyrek süreceğini ortaya koyduğunu kaydeden Erçel, şöyle devam etti:

"Ama bizim bu kriz çok daha ağır. Bir ortalama yapıyorsunuz asgariden 12 ile 18 ay alacaklı gözüküyor. Durum itibariyle 2009'un sonuna kadar biz resesyon içinde, dünyada üretimin azaldığı bir ortamda, gelişmenin frenlendiği bir ortamda kalacağız. En iyi ihtimalle 2010 yılında bu resesyon durumundan kurtuluruz."

Dış ülkelere karşı, son derece güvenilir bir ülke imajı çizilmesi gerektiğini ifade eden Erçel, hükümetin, IMF ve Avrupa Birliği ile yaptığı görüşmeleri de kriz ortamında fırsata dönüştürebileceğini bildirdi.