Kriz için ilk zirve Washington'da

Dünya liderleri finansal kriz için toplanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Dünya liderleri, 15 Kasım'da Washington'da bir araya gelerek küresel finansal krize ilişkin yapılması planlanan toplantıların ilkini gerçekleştirecek.

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, zirvenin ABD Başkanı George W. Bush'un ev sahipliğinde yapılacağını duyurdu. Perino, küresel finansal krizlerin önlenmesine yönelik yapılması öngörülen bir dizi toplantının ilkinin, mevcut finansal krizin altında yatan nedenlere ve küresel olarak bu krizde atılabilecek adımlara ve olası reformlara odaklanacağını söyledi.

Zirveye G-20 ülkelerinin liderleri katılacak

Zirve, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu G-20 üyelerinin liderlerini bir araya getirecek. Türkiye'nin yanısıra, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği'nin temsilcileri de katılacak.

Perino, Başkan Bush'un son iki gününü telefon başında, zirveye katılacak liderlerle görüşmeler yaparak geçirdiğini belirterek, "liderlerle, onların zirveye ilişkin fikirleri üzerinde konuştu" dedi.

Dana Perino, zirve 15 Kasım'da yapılacağı için Beyaz Saray'ın, 4 Kasım'daki ABD başkanlık seçimini kazanan adaydan da destek isteyeceğini kaydetti. ABD'de 4 Kasım'daki seçimi kazanan aday, Beyaz Saray'daki görevine 20 Ocak'taki yemin töreninden sonra resmen başlayacak. O döneme kadar Bush, başkanlığını sürdürecek.

Perino, zirveye gelen ülkelerin, sistemi tamir etmeye yönelik farklı yaklaşımlarla geleceğini belirtti. ABD'de konut piyasasında yaşanan çökme, daha geniş çerçevede finansal sistemi etkilemiş, ABD'de ve dünyada kredilerde donmalara yol açmıştı.

Tavsiyeler geliştirilmesi bekleniyor

Bu zirve, dünya liderlerini bir araya getiren finansal zirvelerin ilki olacak. İlk zirvede çalışma gruplarının, tavsiyeler geliştirmesi öngörülüyor. Zirve akşamı Beyaz Saray bir akşam yemeği düzenleyecek.

ABD Başkanı Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, geçen hafta Amerikan devlet konukevi Camp David'de bir araya gelerek, finansal krizle ilgili bir dizi küresel zirve düzenleme niyetini duyurmuştu. Bush'un, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin liderlerinden gelecek fikirleri dinlemek istediği belirtiliyor. Camp David'deki açıklamasında Bush, uluslararası çabaların, "demokratik kapitalizm, serbest piyasa ekonomisi, serbest girişim ve serbest ticaret" prensiplerine dayanması gerektiğini söylemiş, Sarkozy ise "kapitalizmin daha güçlü bir düzenleyici sistemi içerecek şekilde yeniden keşfedilmesi" gerektiğini ileri sürmüştü.

Başkan adayları zirveyi onaylıyor

Dana Perino, zirvenin, ABD başkanlık seçiminin hemen arkasından gelmesine ilişkin sorulara karşılık, krizin zamanlamasını kontrol etmenin mümkün olmadığını ve böyle bir zirveye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Perino, her iki partinin de başkan adayının, Bush'un niyetinden haberdar olduğunu ve zirve fikrini desteklediklerini de söyledi.

Perino, zirvede Doha görüşmelerinin de tartışılacağına şüphesi olmadığını kaydetti. Perino, "Bush'un vurgulayacağı şeylerden biri ticareti açmanın önemi olacak. Böylece kendi ülkemiz de dahil bütün ülkeleri yeniden refah elde etme yoluna koyabilelim" dedi. Cenevre'de ticaret bakanlarının bir araya geldiği Doha görüşmelerinde zirve, anlaşma olmadan sona ermişti. Anlaşmazlık, ABD ve Hindistan'ın, tarım ithalat ürünlerindeki artışa karşı çiftçilerini korumak isteyen gelişmekte olan ülkelere nasıl yardım edileceği konusundaki anlaşmazlığı, görüşmelerin çökmesine yol açmıştı. Bush, bu hafta bir açıklama yaparak, 20 Ocak'ta görevinden ayrılmadan önce Doha sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için elinden geleni yapacağını belirtmişti.