Kül bulutu Marmara'da

Yurdun batı kesimleri gece 03.00'e kadar kül bulutundan hafif olarak etkilenebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İzlanda'daki Eyyafyallayöküll Yanardağı'nın yeniden faaliyete geçmesiyle ilgili olarak, Türkiye'deki uçuşların durumdan etkilemesinin beklenmediğini bildirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili bugün bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Yurdun batı kesimlerinin bugün sabah saatlerinden gece 03.00'e kadar 10-20 bin feet seviyeler arası kül bulutundan hafif olarak etkilenebileceği tahmin edilmektedir" bilgisine yer verildi.

Kül bulutunun yer seviyesinde etkisi olmayacağı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Belirtilen saatler arasında yukarı seviyelerde kül konsantrasyonu az  olacağından, ülkemizdeki uçuşları etkilemesi beklenmemektedir. Volkanik patlamaların etkisi, model ve uydu görüntüleri ile takip edilerek atmosferik sirkülasyon ve önümüzdeki periyotlarda üst seviye rüzgarlarının yön ve şiddetindeki değişiklikler dikkate alınarak yeni değerlendirmeler yapılacaktır."

Kül bulutlarının, Ege'nin güneyinde İzmir'le Muğla arasında ve İstanbul dahil Marmara genelinde görülmesinin beklendiği bildirilmişti. Dumanların Batı Karadeniz'de görülebileceği belirtilirken, Akdeniz ve Kıbrıs'ın da bulutlardan etkilenebileceği ifade edilmişti.

Kül bulutu geri döndü

İzlanda'da yeniden faaliyete geçen yanardağın oluşturduğu kül bulutu nedeniyle Avrupa'da bazı bölgelerde uçuşlar iptal edildi. 

Avrupa'da kimi ülkelerin kül bulutları nedeniyle havaalanlarını uçuşa kapatmaları, birçok uçuşun iptaline neden oldu.

Avrupa hava trafiğini yöneten Eurocontrol tarafından yapılan açıklamada, volkanik küllerin Fransa'nın güneyine, İsviçre'ye ve kuzey İtalya'ya doğru ilerlediği belirtildi.

Eurocontrol, Atlantik ötesi uçuşların devam edeceğini, kül bulutlarının İzlanda'dan Azor adaları yönünde uzandığını, bu yüzden uçakların kuzeyden Grönland üzerinden yapılacağını kaydetti.

Eurocontrol, bu akşama kadar bulutların Almanya'nın güneyindeki bazı yerleri, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'yı kaplamasının tahmin edildiğini bildirdi.

Atlantik ortalarındaki yüksekliği 10 bin 500 metreyi bulan bulutların bir kolunun da Portekiz ve İspanya'ya ulaştığı, Porto, La Coruna, Vigo ve Santiago havaalanlarının kapatıldığı belirtildi.

İtalya'nın Milano, Bergamo, Torino, Cenova, Bologna, Verona, Pisa ve Floransa havalimanları, kül bulutları nedeniyle dün TSİ 09.00 - 15.00 saatleri arasında hava trafiğine kapatıldı.

İtalyan yetkililer, söz konusu hava limanlarının akşam saatlerine doğru tekrar faaliyete geçebileceğini belirtiyorlar.

Nice Havaalanında 20 uçuş iptal edildi

Fransa'nın güneydoğusundaki Nice Havaalanında da, başta İngiliz havayolu şirketi EasyJet'in olmak üzere, 20 uçuşun iptal edildiği bildirildi.

Sözcü, İspanyol havayolu İberia'nın da bir Madrid uçuşunu iptal ettiğini belirtti.

Yetkililer, iptallerin Cannes Film Festivalinin açılışından 4 gün önce meydana

Bu konularda ilginizi çekebilir