Kuneralp Enerji Şartı Konferansı başkanı oldu

AB Daimi Temsilcisi Kunerlap tüm ülkelerin desteğiyle seçildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türkiye'nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Kuneralp, Enerji Şartı Konferansı başkanlığına seçildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 1 Ocak 2007'den bu yana Enerji Şartı Konferansı Başkanlığını yürüten Japon Kawamura'nın görevi bırakmasının ardından Enerji Şartı Genel Sekreteri ve Konferans Başkan Vekili tarafından yürütülen danışmalar sonunda bu göreve aday gösterilen Büyükelçi Kuneralp'in başkanlığının, "6 Nisan 2010 tarihinde sona eren sessizlik süreci sonunda onaylandığı" belirtildi.

"Ad hoc" olarak sürdürülen konferans başkanlığı görevi için belirli bir zaman sınırının söz konusu olmadığı belirtilirken, "Büyükelçi Kuneralp'in tüm ülkelerin desteğiyle seçilmiş olmasının, Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Hükümetlerarası Anlaşmasının müzakerelerinde, heyetimize başkanlık eden adayımıza ve Avrasya'nın enerji güvenliğinde kilit bir rol üstlenme hedefini taşıyan ülkemize atfedilen önemin yansıması olduğu takdir edilecektir" denildi.

Batı Avrupa ülkeleri ile Rusya Federasyonu ve Orta Asya ülkeleri enerji sektörleri arasında ticaret ve işbirliğini kolaylaştırmak amacıyla başlatılan ve sekretaryası Brüksel'de bulunan Enerji Şartı Sürecinin temeli, Aralık 1991'de kabul edilen Enerji Şartıyla atıldı. 1994 yılında imzalanan Enerji Şartı Antlaşması ise, enerji işbirliği alanında çok taraflı hukuki bir çerçeve oluşturması açısından özel öneme sahip. Halen Enerji Şartı Antlaşmasının 52 imzacısı bulunuyor.

Enerji Şartı Sürecinin karar alma organı olan Enerji Şartı Konferansı, antlaşmanın imzacısı ülkelerden oluşuyor. Konferans, yıllık toplantısında üye ülkeler arasında enerji alanında işbirliği konularını ve bu kapsamda ticaret ve transit meselelerini ele alıyor, Enerji Şartı Sekretaryasının yıllık programını onaylıyor ve genel olarak Enerji Şartı sürecinin işleyişine ilişkin konularda kararlar veriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir