Kur politikalarından avantaj sağlanmamalı

Geithner, "Para birimi düşük değerli ülkeler para birimerini daha fazla zayıflatmamalı, ayrıca artışların önününden de çekilmeli" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GYEONGJU - ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, G-20 ülkelerinin, döviz kuru politikalarını rekabetçi avantaj sağlamakta kullanmaktan kaçınması gerektiğini bildirdi.

Güney Kore'nin Gyeongju kentinde bugün başlayan G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısına katılan Geithner, G-20 Maliye Bakanları'na yazdığı mektupta, "G-20 ülkeleri, para birimlerinin değerini düşürerek ya da değeri düşük paralarının değerinin yükselmesini engelleyerek, döviz kuru politikalarını rekabetçi avantaj sağlamada kullanmaktan kaçınmalı" dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin cari fazlalarını azaltması ve para birimlerinin değerinin artmasına izin vermesi gerektiğini savunan Geithner, "sürekli cari fazla veren bu ülkelerin iç kaynaklarla büyümeyi desteklemek için yapısal, mali ve döviz kuru politikalarını üstlenmesi gerektiğini, buna karşın büyük bütçe açığı ve dış ticaret açığı bulunan ABD gibi ülkelerin sürdürülebilir orta vadeli mali hedefleri benimseyeceğini" ifade etti.

Geithner, ayrıca G-20 ülkelerinin cari fazla ya da açıklarının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 4'ü ile sınırlandırması gerektiğini açıkladı.

Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Rusya önemli oranda fazla verirken, ABD ise açık veriyor.

Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda ise Geithner'ın cari fazlanın sınırlanması gerektiği görüşüne karşı çıkarak, "İlk olarak bu konuda konuşmaya ihtiyacımız var, ancak sayısal hedefler belirlemenin gerçekçi olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Ekonomik esasların döviz kurlarında yansıması gerektiğini belirten Noda,"Ülkeler paralarının değerini düşürmek için rekabet ederlerse küresel ekonomi zarar görür. Döviz piyasalarındaki aşırı oynaklıklar küresel ekonominin ve finansal sistemin istikrarı için zararlı" dedi.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, ABD Hazine Bakanı Geithner'e, döviz kuru konusunu G-20 toplantısının en önemli gündem maddesi yapması çağrısında bulundu. Mantega, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ülkelerin döviz kuru sorununu çözmek için eşgüdüm politikasına ihtiyacı var" diye konuştu.

Mantega, son aylarda döviz piyasalarına müdahaleye rağmen Brazilya para birimi realin değerlenmeye devam etmesiyle ilgilenmek için Güney Kore'de yapılan toplantıya gitmedi.

G-20, Türkiye, ABD, Hindistan, Japonya, Brezilya, Rusya, Almanya, Arjantin, Fransa, Suudi Arabistan, Meksika, Güney Afrika, İngiltere, Güney Kore, İtalya, Çin, Kanada, Avustralya ve Endonezya ile Avrupa Birliğinden (AB) oluşuyor.

G-20 liderler zirvesi ise 11-12 Kasım'da başkent Seul'de yapılacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir