Kur savaşında ikinci dalga

IMF küresel ticaretin yavaşlayacağı uyarısı yapmasının ardından, sadece üç ay öncesine kadar paralarını desteklemek için dolar satan gelişmekte olan ülkeler, ihracatta rekabet güçlerini koruyabilmek amacıyla paralarını zayıflatmak üzere harekete geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

kur1.jpg

kur2.jpg

kur3.20120815080201.jpg

[PAGE]


İSTANBUL - Para birimlerini zayıflatmak için mayıs ve haziranda döviz rezervlerinden 59 milyar dolarlık harcama yapan gelişmekte olan ülkeler şimdi Avrupa'daki borç krizinin, enflasyon riskini azaltmasıyla bırakmasıyla kur politikalarını tersine çeviriyor. Bloomberg'in haberine göre Kolombiya Maliye Bakanı Juan Carlos Echeverry, küresel kur savaşında ülkenin para birimi pezonun değerini aşağı çekmek için ülkenin daha fazla cephaneye ihtiyacı olduğunu söyleyerek, merkez bankasından, günlük minimum dolar alımlarının 20 milyon dolara çıkarılmasını istedi. Parası 2008'den bu yana yüzde 26 değerlenen Kolombiya'da sanayi ve tarım tehdit altında. Filipinler, pezonun 4 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, yabancı fonların mevduat hesaplarına girişini engelledi ve temmuzda beklenmedik bir şekilde faiz indirdi. Banka faizleri yüzde 3.75 ile şimdiye kadarki en düşük seviyeye indirdi.

kur5.jpg

kur6.jpg

[PAGE]

Çin'de ise yetkililer yuanın referans oranını kasımdan bu yana en düşük seviyeye çekti. Citigroup,
Çin'in bu hamlesinin diğer Asya paraları için ‘baş ağrısı' yaratabileceği uyarısı yaptı. Şili'de artan para girişinin etkisiyle, pezo geçtiğimiz hafta, merkez bankasının 2008 ve 2011'de müdahale etmek zorunda kaldığı seviyelere geldi. IMF ise küresel ticaretin 2009'dan bu yana en düşük hızına gerilemesini bekliyor. IMF tahminlerine göre küresel ticaret, bu yıl, 2009'dan beri görülen en düşük
hız olan yüzde 3.8 düzeyinde büyüyecek. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 5.9 idi. Politika yapıcılar agresifleşti Analistler, gelişen ülkelerin paralarını zayıflatma eğilimlerinin süreceği görüşünde.
UBS; Güney Kore ve Şili'nin ihracatı daha ucuz hale getirmek için para birimlerini zayıflatabileceğini öngördü. ABS analisti Bhanu Bajewa, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Politika yapıcılar daha agresif davranıyor. Çünkü para birimlerinin güçlenmesi ekonominin durumu ile doğru orantılı değil. Bu da zayıf kur tartışmalarını başlatıyor" dedi.

kur4.jpg

[PAGE]

Opsiyonlu piyasalardaki işlemler de gelecek aylarda gelişen ülke paralarında daha faza değişim beklendiğine işaret ediyor. Bir yıl vadeli ve üç ay vadeli won opsiyonlarında oynaklık giderek artıyor. Geçtiğimiz  yıl ihracatının yüzde 44'ünü Çin, ABD ve Avrupa Birliği'ne yapan Güney Kore'nin yabancıların won cinsinden tahvil alımlarını yakından takip edeceği belirtiliyor. Ülkenin tahvil
piyasasında yabancıların payı temmuzda yüzde 17'ye çıkmıştı. Bank of America da, Çin'in, ekonomik büyümenin yüz yüze olduğu riskler ve enflasyon baskısının azalması nedeniyle yuanın değerinin düşmesine izin verebileceği gerekçesiyle, yuanın eylül sonunda dolar karşısındaki değerine ilişkin tahminini 25 Temmuz'daki 6.30 seviyesinden 6.45 seviyesine indirdi. Yeni tahmin, pazartesi günkü kapanışa göre yuanın yüzde 1.4 değer kaybedeceği anlamına geliyor. Bank of America, Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın, ihracatı güçlendirmek amacıyla korunanın değerini yüzde 10 aşağı çekeceğini de öngördü. Bankanın müşterilerine gönderdiği notta, korunada yüzde 10'luk gerilemenin ihracata 5 puanlık katkı yapabileceği belirtildi.