Küresel ekonomide etkinlik için uluslararası ortağa ihtiyacımız var

Air France-KLM CEO'su Pierre-Henri Gourgeon, "Biz onlara kendi deneyimlerimizi sunarken, onlar da kendi dev pazarlarına girmemizi sağlayacaklar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

İSTANBUL - Air France-KLM CEO’su Pierre-Henri Gourgeon, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Fransa-Hollanda ortaklığındaki havayolu şirketinin kriz sürecinden çıkıp, büyüme sürecine girdiğini açıkladı.

Gourgeon, Air France-KLM’in önümüzdeki üç yıl boyunca uluslararası piyasalarda büyüme ve verimliliğin artırılmasına odaklanacağını ifade etti. Üç yıllık plan kapsamında, Air France-KLM’in Avrupa çıkışlı uzun mesafe uçuşlarda liderliğini koruması ve kriz öncesine oranla daha iyi bir performans sergilemesi hedefleniyor.

Havayolu şirketi aynı zamanda yakın bir zaman içinde sipariş edeceği 100 yeni uçak yatırımı için de borçlanmadan finansman sağlamayı hedefliyor. Orta mesafe pazarında ise, Air France 2012 yılına kadar filosuna fazladan altı uçak eklemeyi amaçlıyor. Büyüme sürecine geçişin, yeni işe alımları da beraberinde getireceği ifade edilirken, şirketin 2011 bahar döneminden itibaren yeni işe alımlar yapabileceği belirtiliyor.

Fransız Les Echos gazetesinde söyleşi yer alan Air France-KLM CEO’su Pierre-Henri Gourgeon, çok zor geçen bir dönemin ardından, yeni bir sürecin başladığına dikkat çekiyor. Embark adı verilen proje, şirketin üç senelik stratejisini kapsıyor. Bu çerçevede, üç öncelik gündeme geliyor: Verimli büyüme sürecine geri dönmek; uluslararası ortaklıklar gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini geliştirmek.

Bu planın temel eksenleri neler?

Bunların birincisi verimli büyüme sürecine geri dönmek. Önümüzdeki üç sene içinde yüzde 7 operasyon marjına; yüzde 8 sermaye getirisine ulaşmayı hedefliyoruz. Fakat yatırımlarımızı finanse etmek; borçlarımızı azaltmak ve hissedarlarımızı mutlu etmek için verimlilik sağlamak zorundayız.

İkinci önemli konu, Skyteam çerçevesinde uluslararası ortaklıklar geliştirmek. Gelişmekte olan ekonomilerin payının hızla arttığı küresel ekonomide etkin bir role sahip olmak için, piyasada etkili ortaklara ihtiyacımız var. Biz onlara kendi deneyimlerimizi ve müşteri portfoyümüzü sunarken, onlar da kendi dev pazarlarına girmemizi sağlayacaklar. Bunun en güzel örneği, China Southern, China Eastern ve Shanghai Airlines olmak üzere üç ortağımızın bulunduğu Çin. Bu üç havayolu, toplam havayolu trafiğinin yüzde 40’ını gerçekleştiriyor.

Önümüzdeki günlerde China Airlines, Aerolinas Argentinas, Endonezya Havayolları Garuda, Lübnanlı Ortadoğu Havayolları ve Suudi Arabistan Havayolları ile de görüşmeler yapacağız.

Başka öncelikleriniz var mı?

Evet önem taşıyan üçüncü nokta, müşterilerimizle ilişkilerin geliştirilmesi. Müşterilerin beklentileri değişti. Hem daha fazla özerklik istiyorlar, hem de VIP müşterisi muamelesi görmek istiyorlar. Özellikle de bir sorun yaşandığında. Yeni teknolojilerin en iyi şekilde kullanılması için gerekli tüm çabaları gösteriyoruz. Bunun yanı sıra, personelimize müşteri ilişkilerinde mümkün olduğunca geniş esneklik sağlamak da bir diğer çözüm olarak ortaya çıkıyor.

Büyüme hedefleriniz neler?

Bizim işimiz uzun mesafe havayolu taşımacılığı. Air France-KLM, sunmakta olduğu Avrupa kalkışlı uzun mesafe uçuş destinasyonu sayısı açısından, Lufthansa ve British Airways’in önünde lider konumdayız. Lufthansa, orta mesafe uçuşlar ve catering hizmetleri sayesinde bizden daha yüksek bir ciroya sahip. Biz sahip olduğumuz bu rekabet avantajını korumak istiyoruz. Buradaki hedef daha büyük olmanın verdiği mutluluk değil; fakat bizim mesleğimizde ne kadar büyük bir ağa sahip olursanız, o kadar çekici bir konuma sahip olursunuz. Uzun mesafe uçuşlarımızda 2011’de yüzde 5; 2013’te yüzde 7 oranında büyüme hedefliyoruz. Bu oranın gelişmekte olan pazarlarda ise yüzde 6 civarında olmasını öngörüyoruz.

Orta mesafe uçuşlar için planınız ne yönde?

2011 yılında dengeye ulaşmayı istiyoruz. İş adamlarına sunduğumuz NEO hizmetinin ulaştığı başarı, önemli bir yol almamızı sağladı. Orta mesafede yeni destinasyonlar açmayı hedefliyoruz. Toplamda, 2012 yılına kadar orta mesafe uçuşlara 8 yeni uçak eklemeyi planlıyoruz.

100 adet Airbus A350 veya Boeing 787 siparişi hala gündemde mi?

Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz; fakat zaman alacak. İlgilendiğimiz her iki model de şu ana kadar uçmadı ve dolayısıyla özellikleri hakkında yeterince açık bilgiye sahip değiliz. Öte yandan her iki üreticinin takviminde de kaymalar söz konusu.

Bu konularda ilginizi çekebilir