”Küresel enflasyona karşı merkez bankaları birlikte çalışmalı”

AMB Başkan Yardımcısı Papademos, küresel enflasyonu durdurmak için etkili para politikası uygulaması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

HAMBURG - Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Lucas Papademos, küresel enflasyonu durdurmak için merkez bankalarının birlikte çaba göstermesi ve etkili para politikası uygulaması gerektiğini söyledi.

Papademos, Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen Avrupa-Çin ilişkileri konulu konferansta yaptığı konuşmada, "Şu sıra dünya ekonomisi fırtınalı bir denizde geziniyor. Hepimiz küresel ekonomiyi etkileyen yüksek enflasyon baskısıyla karşı karşıyayız. Bu sorunun üstesinden gelmek için para politikasını etkili ve kararlı biçimde kullanmak gerekli" dedi.

euro bölgesi ekonomisi dahil gelişmiş ekonomilerde, ekonomik büyümenin beklenenden hızlı düştüğünü ifade eden Papademos, gelişmiş ekonomilerdeki ekonomik faaliyetlerin daha fazla zayıflamasının gelişmekte olan ekonomilere yayılma etkisi olacağını belirtti.

eurobölgesinde, son çeyrekte üretim düştükten sonra resesyon riskinin göz ardı edilemeyeceğine işaret eden Papademos, "Üçüncü çeyrekte negatif büyüme mümkün değil, ancak ekonomide hakim olan belirsizlik ve aşağı yönlü riskler hesaba katıldığında bu olasılık dışlanamaz" şeklinde konuştu.

Petrol fiyatlarının yükselmesinin ekonomide fiyatlar üzerinde ikincil etkisi olacağına dikkati çeken Papademos, "Geniş tabanlı ikincil etkilerin olduğuna dair işaretler var. Geniş tabanlı ikincil etkilerden kaçınılması zorunlu. Bu ücret ve fiyat ayarlamalarını etkiliyor" dedi.

AMB'nin öncelik olarak enflasyonu kontrol etmeye odaklandığını belirten Papademos, "Mevcut para politikasının bu amacımıza ulaşmamıza katkıda bulunacağına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde bütün gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz ve orta vadede eurobölgesinde fiyat istikrarını korumak için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu. 

Haziran ve Temmuz ayında yıllık yüzde 4 olan eurobölgesi enflasyonu geçen ay yüzde 3,8'e düştü. AMB, enflasyon oranının 2010 yılına kadar hedef seviyesi olan yüzde 2'nin hemen altına inmesini beklemiyor.