Küresel hisselerin değeri rekor kırdı

Küresel hisse senetleri, S&P 500’ün 2.000 puanı aşması ve Brezilya’dan Japonya’ya ralliler yaşanması ile 66 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Brezilya’dan Japonya’ya kadar rallilerin yaşanması ve Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin ilk kez 2.000 puanın üzerinde çıkması ile küresel hisse senetlerinin değeri 66 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.

Bloomberg’in derlediği verilere göre ünya genelinde hisselerin değeri, 7 Ağustos’tan bu yana 2.2 trilyon dolar artış gösterdi. Merkez bankalarının ekonomik büyümeye destek sağlayacağı iyimserliği MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi’ni bu ayın düşüğünden yüzde 3.8 yukarıya çıkardı.

Küresel piyasalar, Ukrayna, Gazze Şeridi ve Irak’taki krizlerin üstesinden gelirken, yatırımcılar teşviklerin büyümeyi canlandıracağı iddialarını artırdı. Stoxx Europe 600 Endeksi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin politika yapıcıların bir varlık alım planı açıklayacağı sinyali vermesinin ardından Nisan ayından bu yana en büyük iki günlük kazancı kaydetti. Japonya’da Topix endeksi, bu yıl kaydettiği kayıplardan toparlanarak, Ocak ayından bu yana en yükseğine yakın seviyelerde seyrediyor.

Londra’da bulunan Robert W. Baird & Co. ABD hisse senetleri müdürü Patrick Spencer, “Jeopolitik olaylar önemli ve yeni saldırılar oldukça trajik ancak küresel ekonomik güçleri, özellikle de ABD’yi sarsmaya yeterli değil. Draghi, büyümeyi desteklemek için yeni önlemler alınacağına yönelik açık bir sinyal verdi ve bu durum genel olarak güveni destekliyor” ifadelerini kullandı.

S&P 500, geçtiğimiz iki gün içinde yüzde 0.6 yükseldi ve ABD ekonomisinin güçlendiğini gösteren veriler sonrasında dün 2,000.02 puandan kapanış yaptı. ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri geçtiğimiz ay tüm zamanların en büyük yükselişini gösterdi. Ve tüketici güveni ise Ağustos ayında 7 yıla yakın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.