Küresel piyasalar Yellen’dan gelen mesajlarla moral buldu

Ocak ayında Fed Başkanı olması beklenen Janet Yellen’ın Kongre için hazırladığı metinde parasal genişlemede azaltmanın kısa vadede olmayacağına dair ifadelerle Asya ve Avrupa borsaları yükseldi. Altın da çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Okan UMRUK

ABD’de gelecek ocak sonunda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin ardından Fed başkanı olması beklenen Janet Yellen, ABD ekonomi ve istihdam piyasasının potansiyelinin çok altında olduğunu ve Fed’in parasal genişlemeyi (QE) azaltmadan önce ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi. Fed başkan adayı ve başkan yardımcısı Yellen’ın Amerikan Kongresi için hazırladığı konuşma metnindeki mesajları küresel piyasalar tarafından parasal genişlemenin daha devam edeceği şeklinde yorumlandı. Asya ve Avrupa borsaları yükselirken, bir süredir düşüş eğiliminde olan altın da yüzde 1.25’lik artışla 1284 dolara yükseldi. Asya’da japona Nikkei endeksi yüzde 2.12, Çin Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0.60, Hong Kong HSI endeksi yüzde yüzde 0.82 yükseldi. Avrupa’da İngiliz FTSE endeksi yüzde 0.69, Alman DAX endeksi yüzde 0.76, Fransız CAC 40 endeksi yüzde 0.89 yükseldi.

Güçlü toparlanmanın nihai surette Fed’e gevşek para politikalarını ve tahvil alımları gibi geleneksel olmayan politika araçlarını azaltma imkanı tanıyacağını söyleyen Yellen, Senato Bankacılık Komitesi’ne yapacağı konuşma için hazırlanan metinde, “Bugün toparlanmayı desteklemenin, normal para politikalarına dönüşün en güvenli yolu olduğuna inanıyorum” dedi.

Açıklamalar, Yellen’ın, ekonominin 1929’daki Büyük Depresyon’dan bu yana ki en uzun ve en derin resesyondan çıkmaya başlamasının 4 yıl sonrasında, merkez bankasının ekonomiyi destekleme ve yüzde 7.3’lerde seyreden işsizliği azaltmasına yönelik stratejilerine bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Yellen ayrıca bazı bankaların “batmasına izin verilemeyecek kadar büyük” olduğu algısını azaltılması için sermaye ve likidite kurallarını desteklediğinin sinyalini verdi. Yellen’ın yaklaşımını, “İşleri daha hızlı tamamlamak için daha fazla QE uygulamak” şeklinde ifade eden BNP Paribas SA’nın ABD ekonomistlerinden Laura Rosner, Yellen’ın görevini yerine getirme konusuna bağlılığını tekrarladığını söyledi.

Hazırlanan üç sayfalık metinde Yellen, işsizliğin “hâlen çok yüksek olduğunu ve istihdam piyasası ve ekonominin potansiyelinin altında performans gösterdiğini” ortaya koyduğunu belirtirken, enflasyonun da Fed’in yüzde 2 hedefinin altında kalmayı sürdürmesinin beklendiğini dile getirdi. Ekonominin olumlu yönlerine de değinen Yellen, buna karşın konut sektörünün kritik durumu atlattığını, otomotiv sektörünün de etkileyici bir geri dönüşe imza attığına dikkat çekti.

Bernanke: Ekonomiyi daha iyi görmek isterdim

Fed Başkanı Ben Bernanke, ABD ekonomisinin görmek istediği seviyede olmadığını söyledi. ocakta görev süresi sona erecek olan Bernanke, “Görevden ayrıldığımda ABD ekonomisini çok daha iyi görmek isterdim. İşsizlik oranının yüzde 7 değil yüzde 5’lerde olmasını arzulardım” dedi. Başkanlığı süresince Fed olarak ABD’nin toparlanma sürecine büyük destek verdiklerini kaydeden Bernanke, “Önemli olan Fed’in gerekli desteği sağlamaya bundan sonra da devam etmesi” diye konuştu. Bernanke, Fed’e başkanlık yaptığı sekiz yıl boyunca ABD Merkez Bankasını şeffaflaştırmak için çalıştığını söyledi.

ABD’de bütçe açığı tahminin üstünde daraldı

ABD’de bütçe açığı geçtiğimiz ayda, yükselen istihdamın ekim ayı gelirini rekora ulaştırması ile beklentilerden daha fazla daraldı. Veriye göre giderler gelirlerden 91.6 milyar dolar fazla olurken, Ekim 2012’de açık 120 milyar dolar seviyesindeydi. Bloomberg anketine katılan 16 ekonomistin beklentisi açığın 102 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Aylık gelirler bir yıl önceye göre neredeyse yüzde 8 yükselirken, giderler yüzde 4.5 geriledi. Yatırım danışmanlık şirketi Action Economics LLC baş ekonomisti Mike Englund, bütçe açığı açıklanmadan önce yaptığı açıklamada, “Hükümet kapanmasının etkisi hafifti. İzne ayrılan federal çalışanların maaşları tamamen ödendiği için büyük bir etki yapmayacaktır” yorumunu yaptı. Rapora göre gelirler Ekim 2012 seviyesi 184.3 milyar dolardan 198.9 milyar dolara yükselirken, giderler 304.3 milyar dolardan 290.5 milyar dolara düştü.

Euro Bölgesi 3’üncü çeyrekte tahminlerin üzerinde daraldı, yüzde 0.4 küçüldü

Euro Bölgesi’nde gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 ile beklentilerin üzerinde daraldı.

Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Euro Bölgesi ekonomisindeki büyüme, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre de yüzde 0.1 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Reuters anketine göre analistler euro bölgesinde GSYH’nin çeyreklik bazda yüzde 0.2 büyümesini, yıllık bazda yüzde 0.3 daralmasını bekliyorlardı. Veri öncesinde dolar karşısında 1.3447 seviyesinde işlem gören euro verinin ardından seansın en düşük seviyesini gördü ve 1.34365’e kadar geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir