Kuş gribi şimdi de Fransa'nın doğusuna sıçradı

Fransa'da ülkenin güneyi ve güneybatısında etkili olan kuş gribi (H5N8) salgınının doğu bölgesine de sıçradığı ve bu nedenle 20 yerleşim biriminde grip alarmı verildiği duyuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'nın doğusunda bulunan Haut-Rhin valiliğinden yapılan açıklamada, Dietwiller kasabasında ölü bir kazda virüse rastlandığı ve virüsün çevredeki çiftliklere de sıçradığından şüphelenildiği belirtildi. Valilik açıklamasında, "Tehlikeli bir yayılmanın önlenebilmesi için Alsace bölgesinde 20 yerleşim biriminin gözetim altına alındığı ve bu bölgelerdeki tüm kanatlı hayvan hareketliliğinin yasaklandığı" kaydedildi.

Açıklamada, evcil kanatlı kümeslerinin temasının engellenmesi için çiftliklerin karantinaya alınması ve sürekli kontrol altında tutulması gerektiği belirtilirken, yabani kanatlılar için de mümkün olduğu kadar temasın asgari derecede tutulması ve şüpheli durumlarda yetkililere haber verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Fransa Kaz Ciğeri Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Marie-Pierre Pe, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada itlaf edilen kümes hayvanlarının sayısının yaklaşık 3 milyon 300 bine ulaştığını bildirmişti.

Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll ise kuş gribi nedeniyle çoğunluğu kaz ciğeri üretiminin yoğunlaştığı ülkenin güneybatısındaki Landes bölgesinde yaklaşık 600 bin kümes hayvanının daha itlaf edileceğini açıklamıştı.

Fransa ve Macaristan, AB ülkeleri içinde kuş gribinden en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor.

Kaz ciğeri üretimi ve ihracatında dünyada ilk sırada yer alan Fransa'da kuş gribinin zararının 120 milyon euroyu bulması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir